tisdag 8 september 2009

Straff som straff

Det pratas ofta om hur otroligt få straffar Manchester Utd får emot sig på Old Trafford, och jag tänkte att det var dags för en ny omgång av "Mythbusters" här på bloggen - återigen är jag hjälpt av Sky Sports Martin Tyler i ämnet.

Tittar man på de fem senaste säsongerna har antalet straffar som lagen dragit på sig fördelat sig så här bland de klubbar som har varit med samtliga de fem säsongerna:

1. Chelsea - (3 hemma, 7 borta) 10 totalt
2. Liverpool - (3 hemma, 8 borta) 11 totalt
3. Man Utd - (5 hemma, 6 borta) 11 totalt
4. Arsenal - (4 hemma, 10 borta) 14 totalt
5. Man City - (5 hemma, 9 borta) 14 totalt
6. Tottenham - (4 hemma, 11 borta) 15 totalt
7. Everton - (7 hemma, 8 borta) 15 totalt
8. Fulham - (9 hemma, 9 borta) 18 totalt
9. Aston Villa - (8 hemma, 14 borta) 22 totalt
10. Blackburn - (12 hemma, 12 borta) 24 totalt
11. Bolton - (8 hemma, 17 borta) 25 totalt
12. Portsmouth - (9 hemma, 18 borta) 27 totalt

Man kan med dessa siffror framför ögonen konstatera följande:

* Arsenal, Tottenham, Chelsea och Liverpool får straff emot sig på hemmaplan mer sällan än Man Utd.
* Man Utd är däremot det lag som dragit på sig minst antal straffar på bortaplan!
* Vill man se en straff ska man titta på Bolton-Portsmouth, enligt statistiken. Men av de 26 mål som lagen har gjort på varandra i Premier League är bara två straffmål.

Myth busted, med andra ord!

15 kommentarer:

gooner sa...

Lögn, förbannad lögn och statistik.

Unknown sa...

Intressant statistik!

Det hade varit kul att se om det finns någon statistik över "tveksamma situationer" där det skulle kunna ha dömts straff.

Då hade man ju kunnat se en procent med antalet dömda straffar menar jag. Hade sifforna varit annorlunda då så hade det ju varit ok att fortsätta gnälla på United.

För det vill man ju gärna..

bobbe sa...

minns ett roligt citat som kom från di canio =) "jag skulle inte ens få straff på old trafford om jag så blev nedskjuten med en hagelbössa"

bLyGE_kEntA sa...

Japp, en väldigt gammal myt. Skönt att du också får för dig att spräcka den nu.

Joakim Lindqvist sa...

Oavsett hur mycket du "spräckte myten" så är det ett faktum att det är overkligt svårt att få straff på OT, oavsett hur mkt man "förtjänar det".

Se bara på situationen senast när Fletcher fullkomligen mosar Arshavin i straffområdet efter att ha slagit bort bollen med armen. Inte straff där, inte. Överallt annars är det straff 12 dagar i veckan, men inte på OT.

Ida sa...

Intressant är det i vart fall också att inget av dessa lag har fler straffar mot sig på hemmaplan än på bortaplan, vilket väl bekräftar att domaren helst inte dömer straff mot hemmalaget, oavsett vilket det är.

Henrik sa...

Intressant statistik, det visar ju om inte annat på att Man Utd faktiskt drar på sig straffar på hemma plan då och då, liksom de övriga topplagen.

Det där med hemma och borta statistik har väl dels att göra med att det är lättare för en dommare att dömma med hemmalaget, samtidigt som hemmalaget oftast försöker pressa på framåt.

Bra att veta i vilket fall nästa gång någon gnäller på att det är omöjligt att få en straff på Old Trafford.

Valdemar sa...

Som någon antyder ovan krävs det betydligt mer statistik än det där för att motbevisa "myten". Att man faktiskt får ett antal straffar emot sig på hemmaplan utesluter ju inte att det uppstår en herrans massa situationer där det borde dömas straff men inte gör det, samtidigt som förhållandet är det motsatta i bortalagets straffområde.

Martin Rosén sa...

Valdemar

Jag tycker att denna statistik är helt relevant. Vad som är en "straffsituation" är ju subjektivt. Sådan statistik skulle bara utmynna i tjafs om vilka situationer som var tveksamma/solklara.

Bevisbördan ligger dessutom på konspirationsteoretikerna. Vilken statistik bevisar egentligen att United får fördelar av domarna? Jag har aldrig sett någon.

Här är en annan bra sida för den som ogillar myter/lögner. Den visar, precis som varje förnuftig människa själv inser, att felaktiga domslut i stort sett jämnar ut sig.

http://soccerlens.com/right-result/

Anledningen till att myten uppstått lär ju vara att man kommer ihåg domarmissar när man förlorar. United brukar ju vinna även när de får domslut emot sig, varför man snabbt glömmer att det alls hänt.

Linhem sa...

"Vill man se en straff ska man titta på Bolton-Portsmouth, enligt statistiken."

borde man inte istället kolla en match där hemmalaget som drar på sig mest straffar(Rovers) möter de som drar på sig mest straffar på bortaplan(Pompey)möts?

maybe?

bLyGE_kEntA sa...

Eftersom United är i särklass det bästa hemmalaget de senaste åren i ligan så borde inte motståndarna få många chanser i straffområdet, ändå får United många straffar emot sig på hemmaplan, vilket statistiken visar. Men folk är så enögda att de inte ens kan fatta det fast statistiken bevisar det.

Myten är sprängd, fatta.

Valdemar sa...

Själv tror jag också att det bara är en myt. Min invändning var bara att den statistik Jonas hänvisar till inte alls bevisar att så är fallet, utan endast tyder på det, vilket inte ens en enögd skulle hävda vara detsamma. Möjligen en blind.

Att i princip samtliga lag drar på sig fler straffar borta än hemma är kanske inte så konstigt med tanke på att de flesta åtminstone försöker vara det spelförande laget på sin egen hemmaplan. Jag undrar om det finns någon vettig statistik som talar för Erik Nivas tes om att det "bättre" laget väldigt ofta gynnas av domsluten. Känns som det krävs många flops för att undersöka saken.

J sa...

Kenta: Fatta? Haha. Bara för du tycker det ska vi andra fatta? Du är dig lik. Även om det fanns 3-4 lag som fick mindre straffar emot sig hemma än United så är ju United ÄNDÅ ett av de lagen som får minst straffar emot sig.

Flera har varit inne på det redan, vore kul att se statistik på tveksamma situationer. Det är väl främst DÄRFÖR "myten" har uppstått. Känns som domaren friar i 9 av 10 fall i en tveksam situation på OT.

Nää, ingen myt är spräckt här. Lyssna på Di Canio.

bLyGE_kEntA sa...

J: Som jag sa så är United det bästa hemmalaget i ligan och har varit så de senaste åren, därför borde man få jävligt få straffar emot sig hemma.

Tveksamma domslut? Tjaa, både Derby och Hull fick straffar på OT ifjol och det var enormt tveksamma straffar. Domarna blåser ofta på OT bara för att myten finns där och för att de ska visa att de minsann vågar.

Joakim Lindqvist sa...

finns det någon statistik över när straffarna döms? om t ex united fått straffar emot sig när matcherna är avgjorda redan eller om de är i, som det så fint kallas, avgörande skeden?