onsdag 9 september 2009

Från A till Ö: E

Jäklar vad många bokstäver jag har kvar. Den här följetongen kommer ju att fortsätta till 2010. Nu är det dags för E, som knarkarna säger:

EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Elfenbenskusten - om man kommer därifrån så är man ivorian, och den lilla språkmässiga abrovinken kände jag till innan jag började på Canal+, men jag har fått lära mig en massa nationalitetsbeteckningar som t.ex. "kamerunier", "burkinier", "azer" och "tobagier" genom mitt jobb. Internationaliseringen av fotbollen gör alltså att en svensk sportreporter berikar sin språkflora. I like it. Beaucoup!

Elm - brödratrio som borde ha valt Reading eftersom deras gamla arena hette Elm Park. "Terror på Elm Street" kan man givetvis också referera till (undrar om deras grannar skämtade om det när det var livat?) och förstås blev John F Kennedy skjuten när han satt i sin öppna limousin just på Elm Street i Dallas. Frågan man dock ställer sig är: Vad är en "Elm"? Jo, det är det engelska ordet för trädet "alm".

EM-slutspel - ges numera till det europeiska land som är i störst behov av att fräscha upp sina arenor i synnerhet och sin fotboll i allmänhet. 1992 gick det till Sverige, 1996 till England (det var efter det som det "vände"), 2000 till Belgien/Holland, 2004 till Portugal och 2008 till Schweiz/Österrike. 2012 kommer det att spelas i Polen/Ukraina och följdaktligen bör 2016 års mästerskap hamna i Italien.

Evertons klubbmärke - föreställer ett torn. Det tornet heter Prince Rupert's Tower och ligger i Liverpool, och det har använts som fyllecell. Samtidigt så finns det latinska citatet "Nil Satis - Nisi Optimum" skrivet under tornet (fyllecellen), och det betyder ju "Endast det bästa är gott nog". Jag vet inte om det är menat som humor, men det är jäkligt kul!

5 kommentarer:

Unknown sa...

På tal om fyllecell och deras latinska citat så blir det ju faktiskt lite roligare när de nuförtiden har reklam för Chang på tröjorna! Alla bitar tycks falla på plats ;)

Jonas Dahlquist sa...

Undrar om det finns något av dagens Premier League-lag som aldrig har sponsrats av någon form av alkoholhaltig dryck? Det ska jag nog ta reda på, tror jag.

Unknown sa...

Mitt egna kära Arsenal har inte det om jag nu minns rätt. Men visst, det är vanligt. Chang ska dock ha cred för sin snygga vita logga, passar bra på Evertons blåa ställ (även om säsongens hemmatröja med V-ringad haklapp ser förjävlig ut).

Smygen sa...

Hmm, som Evertonian får jag väl skylla mig då jag tidigare tipsat om uppslaget med tornet som fyllecell. Dock är klubbmärket inte så gammalt som klubben. Det kom till på 40-talet och jag tror det var nån ledare själv som snickrade ihop. Att det blev tornet berodde på att det var en välkänd profil i stadsdelen Everton. Fotbollsklubben Everton använde sig under en tid i begynnelsen av The Liverbird (cough) långt innan lillebror Liverpool FC norpade den.
NSNO

Holmgren sa...

Din bokstavsserie är ju makalöst underhållande. Och det ger dig öppet mål att mer eller minde skriva om vad du känner för, och ingen kan anklaga dig från att gripa saker och ting ur luften. Ett genidrag.

För övrigt... Har du tagit upp nedräkande av pling med bossarna?