tisdag 21 juli 2009

Dagens klubb, "Svennis"-special

Jag har ingen aning huruvida ryktena om att Sven-Göran Eriksson ska ta över som 'Sporting Director' i Notts County är sanna eller inte, men de är roliga. Reaktionen från den här bloggen blir att göra anrika Notts County till Dagens Klubb!

Notts County kom på 19:e plats i League Two förra säsongen. Det innebär att de bara hade fem lag i hela det professionella engelska ligasystemet bakom sig. Samtidigt hade de 86 lag framför sig. Vi snackar alltså om Englands just nu 87:e bästa lag. När jag var tolv år gammal släppte gruppen Yazz and The Plastic Population en låt som hette "The only way is up", och det stämmer fint på Notts Co. Nu till de viktiga fakta som finns att lära sig om klubben:

* Vi snackar om världens äldsta klubb som fortfarande är aktiv i proffsfotbollen (bildad 1862). Världens äldsta kvarvarande klubb är ju annars Sheffield FC, som bildades 1857, men de håller till i ligan med det kryptiska namnet Northern Premier League Division One South. Det motsvarar ungefär division 8. Jag har för övrigt spelat i division 8 i Stockholm för en fin klubb som heter SUS.

* Notts Countys hemmaarena heter Meadow Lane, och den ligger bara 300 meter från Nottingham Forests City Ground. De två arenorna är därmed de två som ligger närmast varandra i det engelska ligasystemet. Det finns dock två klubbar i Storbritannien som har arenorna ännu närmare varandra - nämligen Dundee Uniteds Tannadice Park och Dundee FC:s Dens Park. De ligger bara 160 meter från varandra. Jag tror jag har skrivit om detta tidigare, men lite upprepning skadar aldrig.

* De svartvitrandiga tröjorna som bärs av Notts Co ligger bakom Juventus matchställ! 1903 frågade de nämligen gästspelaren John Savage om inte han kunde fixa nya tröjor från England, eftersom Juventus inte trivdes i sina urtvättade rosafärgade diton. Savage höll på Notts County och fixade tröjorna, och sen dess lirar Juve i Notts County-färger.

* Beteckningen "Jojo-lag" passar bättre på Notts County än på någon annan klubb i England - de har nämligen bytt division inte mindre än 27 gånger sen ligan startade 1888. Tolv uppflyttningar och femton nedflyttningar snackar vi om. Eftersom det har spelats 110 ligor sen dess (några försvann under världskrigen) så innebär det att Notts County antingen går upp eller åker ur vart 4,074:e säsong.

* Ett roligt Notts County-skämt lyder som följer: "Min farmor gav mig ett årskort till Notts Countys matcher i julklapp, men eftersom jag verkligen inte ville ha ett sådant tänkte jag att jag kunde gå ner till Meadow Lane för att spika upp det där, bara för att göra någon glad. Efter några veckor började jag undra vad fan jag hade gjort, så jag gick dit för att hämta tillbaka något som ändå var så pass användbart. När jag kom ner till Meadow Lane såg jag tyvärr att spiken var borta".

Samma mamma - tröjspecial: Visst ser ni likheterna?

Inga kommentarer: