fredag 26 juni 2009

Pontus Wernbloom-rollen

Jag vet inte om ni minns det, men det är bara ett par år sen som ordet "Linderoth-rollen" var det vanligast förekommande i svensk sportmedia. Det var verkligen inte vem som helst som kunde spela där, central på mittfältet. Det skulle absolut vara en Linderoth-typ.

Det är inte många som får saker och ting uppkallade efter sig, så det betyder förstås att Tobias Linderoth gjorde ett alldeles utmärkt jobb som bollvinnare i, framför allt, landslaget. Jag tycker dock att det inte finns så mycket mystik och svårigheter med att spela just där. Det räcker med att du kan läsa spelet bra, att du är en bra närkampsspelare och kan springa hur mycket som helst.

Beviset för detta är att de fyra stora i Premier League har använt sig av spelare som John Obi Mikel, Denilson, Mathieu Flamini, Anderson och Lucas Leiva i Linderoth-rollen. Helt klart duktiga spelare, men samtidigt långt ifrån världsstjärnor. I det svenska landslaget har man antingen låtit Anders Svensson ta ett steg tillbaka (och det har funkat bra) eller spelat med Daniel Andersson (och det har väl också gått bra).

Varken Anders Svensson, Tobias Linderoth eller Daniel Anderson är dock några framtidsnamn. De har ett par år kvar på karriären, och svaret på frågan vem som ska bli den nya mittfältsköttaren är glasklart, enligt mig: Pontus Wernbloom.

Jag vet att det är Gustav Svensson som har den rollen i U21-landslaget, och att Wernbloom är mer box till box och yrväder, men om han formas till att bli en defensiv bollvinnare tror jag att vi har en potentiell kanonspelare där. Han har nämligen ingredienserna - han springer, han sliter, han är tuff och han är en smula galen. Han är faktiskt två smulor galen, men jag gillar det. Sen kan han spela fotboll också.

Övriga i U21-landslaget som jag tror kommer att bli "riktiga" A-landslagsspelare är Mikael Lustig, Mattias Bjärsmyr och Rasmus Bengtsson. Dels för att de är duktiga och dels för att Mellberg, Petter Hansson, Majstorovic och Micke Nilsson börjar bli gamla. Marcus Berg och Rasmus Elm är redan A-landslagsmän. Fler än så blir det nog inte.

7 kommentarer:

Fredo sa...

Om Gustav Svensson inser sitt eget bästa och går till Bundesliga så har vi vår egen Thorsten Frings i det svenska landslaget om några år. Så där har du en till!

Björn Orrenius sa...

Tycker gott att Toivonen och Bajrami ska få chansen också

Unknown sa...

Wernbloom testades i den rollen i Blåvitt men det var inget som föll väl ut, hellre att man sätter honom som den offensiva spelaren på mitten. Där gör han riktig nytta. Gustav Svensson är perfekt för Linderoth/Wernbloom rollen.

henke sa...

Martin Crossa fick aldrig chansen i U-21!!!

bLyGE_kEntA sa...

Men Ola Toivonen är ju en som garanterat kommer vara med i landslaget, ordinarie eller inte vet jag inte. Bajrami har stor chans, eller vad fan, alla som är med i truppen har stor chans att få spela A-lagsfotboll. Eller alla förutom Emil Johansson och Johan Dahiln.

Och btw, när har Anderson använts som defensiv mittfältare? :|

Anderson8 sa...

Wernbloom är för dålig med bollen för att ligga i den positionen och drar på sig allt för mycket "onödiga" gula kort, och ska man ligga som defensiv innermittfältare så måste man kunna ta ett gult ibland, men det kommer för Wernbloom bli att ta ett rött.

Anderson har aldrig haft den riktiga Linderoth-rollen men han har flera gånger varit mer defensiv lagd än sin partner på innermitten.

Oskar sa...

"Han har nämligen ingredienserna - han springer, han sliter, han är tuff och han är en smula galen. Han är faktiskt två smulor galen, men jag gillar det."

Helt strålande. Jag skrattar än: