måndag 15 juni 2009

Första omgången

På onsdag klockan tio engelsk tid släpps spelschemat för Premier League 2009-10. Av någon anledning känns det som lilla julafton! Märkligt att man, som 32-åring, kan få pirriga känslor inför ett inkommande Exceldokument...

Förra säsongen tippade jag hur den första omgången skulle se ut, och om jag minns rätt hade jag fel på samtliga matcher. Skam den som ger sig dock - här kommer ett nytt försök:

Burnley - Manchester Utd
Wolverhampton - Wigan
West Ham - Birmingham
Liverpool - Tottenham
Chelsea - Sunderland
Aston Villa - Fulham
Hull - Portsmouth
Manchester City - Arsenal
Stoke - Blackburn
Bolton - Everton

Det här med hur man lottar spelsystemet i England är inte så enkelt som man kan tro - naturligtvis kan inte Tottenham och Arsenal ha hemmamatch samtidigt, samma sak med Liverpool och Everton o.s.v., men lyssna bara på den här parametern (uträknad av BBC-bloggaren Paul Fletcher) så förstår ni hur avancerat det är:

Southend vill inte spela hemma på samma dag som West Ham har match på Upton Park, eftersom det tydligen snor publik från deras match. Southend ligger åt Colchester-hållet, och därför kan de inte heller ha hemmamatcher samma dag som Colchester. Colchester, å sin sida, använder sig av samma matchvärdar som är på Ipswich's matcher, så de lagen kan inte ens spela hemma samma helg. Med tanke på rivaliteten mellan Ipswich och Norwich så kan inte de två heller spela hemma samma helg. En Premier League-match i London påverkar alltså - utan vidare - en League One-match nästan tjugo mil bort. Upplagt för röra? Jepp.

Det viktigaste är dock förstås att jag får som jag vill - att Wolverhampton och Sunderland möts på Molineux antingen den 28:e eller 29:e november. Jag vill ju fira Tipsextras 40-årsdag på bästa sätt, men oddsen för att det ska hända - med tanke på det jag nyss redogjorde - är väl relativt höga.

3 kommentarer:

Henrik sa...

Man får ju också komma ihåg att matcher mellan förväntade storlag (Everton, Aston Villa, Liverpool, Chelsea, Arsenal och Man Utd) och de större derbyna så gott som alltid flyttas från lördagar 1600(1500 lokal tid) för att kunna visas på TV i England. Då det faktiskt INTE visas en engelsk fotbollsmatch vid denna tidpunkt på TV. Så man måste se till att hålla nere på antalet "intressanta" matcher per omgång.

Att det stora flertalet matcher i den engelska liga fotbollen spelas 1600 förenklar ju inte heller det schemaläggningen.

Jonas Dahlquist sa...

Ja och nej - det har varit riktiga kanondagar de senaste säsongerna med t.ex både Chelsea-Arsenal och Man Utd-Man City i samma omgång, och så flyttas båda till söndagen.

Mats Svensson. sa...

Grattis till Tottenham-Liverpool (dock i omvänd ordning, men i alla fall)!