torsdag 2 april 2009

Dagens klubb

Ibland slänger folk ur sig - lite slarvigt - att de gärna vill ha upp de klassiska klubbarna från The Championship till Premier League. Jag är en av dem. Då menar man ofta lagen som var bra på 70- och 80-talet, när Tipsextra var den enda fotbollsventil som fanns på TV. Men ska man snacka riktigt klassiska lag så ska de givetvis ha varit med och grundat ligan 1888, och allra helst ska de ha vunnit den allra första ligapokalen genom tiderna - och då finns det bara ett gäng att prata om, nämligen Preston North End. Just nu ligger de sjua i The Championship och de är bara två poäng från en Play Off-plats.


* Preston North End vann alltså den allra första engelska ligan 1888-89, och de gjorde det utan att förlora en enda match. Det har bara hänt ytterligare en gång, när Arsenal joggade hem ligan 2003-04. Preston vann för övrigt även ligan 1889-90, men sen dess har det inte blivit en enda ligaseger.
* I anslutning till hemmaarenan Deepdale ligger FA:s fotbollsmuseum. Där har jag och foto-Jocke varit och gjort reportage. Bland annat finns den berömda bollen från VM-finalen 1966 där. Ni vet, den som eventuellt inte var över mållinjen när Geoff Hurst gjorde 3-2 i förlängningen. Det står tydligen ofta en massa förvirrade typer framför montern och frågar bollen: "Were you in?".
* Play Off-spel är kul och spännande, men ingenting för The Lilywhites, som Preston kallas. De har varit i Play Off inte mindre än vid sju tillfällen (flest av alla tillsammans med Ipswich och Bolton), men de har aldrig lyckats bli uppflyttade på så sätt.
* Den störste spelaren i Preston North Ends historia är Sir Tom Finney. Han gjorde 30 mål på 76 landskamper och smällde in 187 mål på 433 matcher för Preston. Han står staty utanför Deepdale. När Liverpools legendariske manager Bill Shankly fick frågan om en av hans spelare (under 80-talet) var lika bra som Tom Finney så svarade Shankly: "Aye, he's as good as Tommy – but then Tommy's nearly 60 now".
* Staden Preston ligger lite norr om Manchester och Liverpool kan man säga. Den berömde amerikanske gangstern Butch Cassidys föräldrar kom från Preston. Dessutom bor en mycket kortvuxen man som heter Kenny Baker i staden. Vad är det då med det? Jo, han är mest känd för sin roll som R2-D2 i Star Wars!

Prestonbon Kenny Baker i sin R2-D2-outfit. Det kan mycket väl tänkas att han håller på Preston North End. Fast han är urspungligen från Birmingham, så han kanske håller på något lag därifrån. Typ Aston Villa. Aston Villa kom förresten tvåa bakom Preston North End den första ligasäsongen någonsin (1888-89).

1 kommentar:

gooner sa...

Det skall kanske nämnas att när Preston var "The Invincibles" så var det bara 22 matcher alltså bara hälften mot när Arsenals motsvarighet skojade hem ligan.