fredag 27 mars 2009

Mersons affärer

Gjorde som sagt en intervju med Marcus Allbäck igår, inför ÖIS-GAIS den 5:e april. Hann dessutom med att träffa GAIS nye tränare Alexander Axén, och det var en intervju som kunde ha fått hålla på länge till för min del. Axén är inte som vanliga Allsvenska tränare, nämligen. Han verkar vara mer eller mindre uppvuxen "on the terraces", och har besökt många olika länder för att titta på fotboll. Inte på det där typiska tränarsättet, utan för att få uppleva stämningen, arenan, kvarteren omkring, pubarna, o.s.v. En riktigt äkta fotbollsentusiast! Han sa att han slutade räkna hur många matcher han hade sett i England när det var över 100 stycken.

Nåväl - Allbäck var det. Här kommer ett par av frågorna jag ställde om tiden i Aston Villa:

Sex mål på 35 matcher för Aston Villa blev det.

Nå Marcus, var flytten till Aston Villa "din stora chans" i fotbollseuropa?
- Ja, det var det väl. Man är ju uppvuxen med Tipsextra, och redan när jag fick erbjudandet om att gå till Villa kändes Premier League som världens bästa liga, så det var stort. Synd bara att det inte gick så bra.

Varför gick det inte så bra då?
- Alltså, jag köptes av Graham Taylor, som sa att han trodde stenhårt på mig. Sen visade det sig ju att det var precis tvärtom. Det var bara mot slutet av min första säsong där som jag fick chansen ordentligt, och då gick det bra. Sen fick Taylor gå och ersattes av David O'Leary.

Och då blev det bättre?
- Ja, på ett sätt, för han visade att han trodde på mig som spelare i början. Men så skulle vi ha träningslandskamp med landslaget, och O'Leary sa att han ville att jag skulle stanna hemma, men jag ville ju spela landslag. "Okej då, men kom inte hem skadad", sa han då. Givetvis blev jag skadad. Sen dröjde det ett par månader och så blev jag uttagen till en ny träningslandskamp, och O'Leary kom där igen och ville stoppa mig från att åka. Jag sa att jag tänkte spela landskampen och han sa - efter en hel del övertalning från min sida - att det väl var OK, men att "du få ta mig fan inte komma tillbaka skadad igen!". Gissa vad som hände...? Efter det sa O'Leary rakt ut till mig att han hade tappat förtroendet för mig. Jag tyckte att det var konstigt att han ville stoppa sina spelare från att göra landslagsmatcher med tanke på att han själv gjorde 68 landskamper för Irland...

Hade ni några sköna lirare i laget?
- Ja, mitt första mål gjordes efter en framspelning från Paul Merson... han var inte alls så törstig då som man har läst om senare, men det hände en hel del runt omkring honom ändå. Bland annat gick han omkring i omklädningsrummet och försökte sälja Viagra till alla. Vi som var yngre än Paul sa väl att det inte riktigt behövdes än, men Dion Dublin tjatade han länge på, ha, ha!

Du gjorde två mål mot Chelsea när ni vann hemma med 2-1 i ligan, var det din bästa match för Villa?
- Ja, det var det. Chelsea var fruktansvärt bra redan då, och det var stort att få göra båda målen och vinna matchen.

Du vet att ÖIS ass.tränare Martin Pringle också har gjort mål på Chelsea, va?
- Är det sant?

Jodå, han nickade in 2-0-målet på övertid när Charlton vann en ligamatch mot dem år 2000. Han gick upp mellan Desailly och Leboeuf och skallade in den, riktigt snyggt.
- Jaså, Desailly var med där också. Han spelade när jag gjorde två mål mot dem också. Han kan inte ha varit så bra egentligen, ha, ha.

3 kommentarer:

gooner sa...

Ah The Merse...*suckar belåtet*

bLyGE_kEntA sa...

Rolig intervju med Allbäck. Skriv om Peterborough! De ligger 2a i League One som nykomlingar, satan de har klättrat de senaste åren, mycket tack vare Fergie Jr. Skulle vara kul att läsa mer om dem om du orkar skriva något.

Mats Svensson. sa...

Tjatade han på Dublin för att Dublin skulle ha svårt att få upp sin omtalat enorma eller?
Ferguson sa ju enligt legenden: “I’ve seen some whoppers but Dion’s is something else.”