torsdag 26 februari 2009

Varför, varför, varför?

Jaha, då var det dags igen - Hulls 1-0-mål mot mitt favoritlag Sheffield Utd i FA-cupens omspel ikväll skulle inte ha godkänts eftersom bollen inte var inne. Det gick utmärkt att se på repriserna, men det får som bekant inte domarna göra.

Hur i hela Hisingen kan det vara så omöjligt att få använda sig av de kameror som finns? Det händer inte oftare än max tio-tolv gånger per säsong att det är osäkert om bollen är inne eller ej - så det lär knappast störa spelet särskilt mycket. Det ligger väl i allas intresse att det blir mål när det ska vara mål och att det inte blir mål när det inte ska vara mål?

Det finns TV-kameror på varenda fotbollsarena i högstadivisionerna i hela Europa, det är väl för fasen bara att sätta fjärdedomaren framför en TV istället för att han ska stå och vänta i 45 minuter på att få hålla upp en skylt som säger att det blir två minuters stopptid? Eller förresten, fjärdedomaren kollar ju att inhopparna inte har spikar under skorna också... Någon annan kan få göra det. I NHL har de ett domarcenter i Toronto som kollar på alla matcher samtidigt och så ringer de domaren om det är videogranskning på gång. Det borde funka för fotbollen också, fast det behöver kanske inte ligga just i Toronto.

Märkligt att fotbollen utvecklas på alla plan till 2000-talets största "opium för folket" när den samtidigt är så flat och konservativ vad gäller tekniska hjälpmedel att det är patetiskt.

10 kommentarer:

Kristian sa...

Första gången jag skriver här, så jag ska väl passa på att tacka för en mycket läsvärd blogg!
Jo vad jag skulle säga var att just detta "opium för folket" kanske just är tjusningen med att allting bedöms av domaren direkt - rätt eller fel - och detta är enligt mig en stor tjusning. Visst har jag varit med om att mitt favoritlag både tjänat och förlorat på det.
Men visst njuter man verkligen när man dagen efter hett diskuterar hur orättvist det är?

Ciao

Anonym sa...

Nej, man njuter inte. Man är bara irriterad för att ALLA har sett att det är fel, men ingen kan göra nåt åt det. Jag ser ingen njutning.

gooner sa...

Trist att Blades inte får möta oss igen.
Förra gången fick ni ju bara spela mot reserverna.

Jonas Dahlquist sa...

Sheffield Utd var inte värda att gå vidare. Okej för att Hulls mål inte var mål och att det var en solklar straff i 1:a halvleken som domaren valde att döma som filmning (och gult kort!) istället, men sett över 90 minuter var Hull bättre.

Arsenal ska inte kaxa mot Bladessupportrar. Vi glömmer ALDRIG cupmatchen där ni vägrade kasta tillbaka bollen efter att det låg en skadad spelare på planen och en Sheff Utd-spelare sparkat ut den till inkast. Sen gjorde Arsenal mål direkt efter det. Mycket, mycket, mycket osportsligt!

Anonym sa...

Visst är det irriterande? Njutning - nej.

Unknown sa...

Citat:
"Arsenal ska inte kaxa mot Bladessupportrar. Vi glömmer ALDRIG cupmatchen där ni vägrade kasta tillbaka bollen efter att det låg en skadad spelare på planen och en Sheff Utd-spelare sparkat ut den till inkast. Sen gjorde Arsenal mål direkt efter det. Mycket, mycket, mycket osportsligt!"

Ge dig, den situationen var att Ray Parlour kastade bollen med avsikt till Blades målvakt men Kanu som gjorde sin första match i Arsenal missuppfattade att man skulle ge tillbaka bollen och snappade upp den och Overmars gjorde mål om jag inte missminner mig. Wenger sa DIREKT efter matchen att Arsenal spelade om matchen för att de hade gjort fel, inte sportsligt men moraliskt. Matchen spelades om och det blev 2-1 i den matchen också till Arsenal.
Olycklig situation men jag ser inte varför det var så synd om Blades. Ni fick ju chansen igen.

KingCannon sa...

Tjo Jonas! Det är väl ändå en omtänksam tvångstanke killen har? Han väntar in sina mannar så han vet att ingen är "left behind" så att säga. Det är fina ledaregenskaper det där! :)

Sen det där med videogranskning. Visst, det är en bra tanke, men spelare som Gerrard, Ronaldo, Terry, A. Cole hade ju missbrukat det där, tror jag. Tyvärr har vissa spelare för mycket inflytande på domarna och det känns som om Gerrard hade tjatat hål i huvudet på domaren för att få till videogranskning vid hans frisparksmål mot Stoke som blev underkänt osv. Börjar man rota för mycket i vad som kan ändras och granskas så försvinner lite av tjusningen i fotboll.
Är det något som behöver ändras, så är det poängsystemet eller liknande, för att få bort tråkfotbollen som många lag presterar på bortaplan. 0-0 är alldeles för gångbart känns det som.

KingCannon sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
gooner sa...

Ja, Staffan har helt rätt. Det var ett misstag OCH vi spelade om matchen. Sjukt sportsligt att erbjuda omspel.
Det är klass på Good Old Arsenal. Punkt slut.

CapF sa...

Jag håller med Kristian. Det skulle inte alls kännas lika äkta om man dömde efter TV-bilder.

Och vadå, du skriver 10-12 ggr/säsong som det händer, då är det inget stort problem va? Om dom inför det kommer det gå över i att granska offsidemål, straffsituationer, till slut blir huvuddomarens enda uppgift att hålla koll på tiden.

Men så vill vi väl inte ha det, eller hur? Motsägelsefullt isåfall.