fredag 16 januari 2009

Chelsea och fasta situationer

Två av Man Utd:s mål mot Chelsea i söndags kom på fasta situationer, och tar man och jämför lite siffror från Mourinhos, Grants och Scolaris regimer så får man fram följande:

CHELSEAS INSLÄPPTA MÅL I LIGAN

2004-05: 8 på fasta, 7 från öppet spel = 53,3% på fasta
2005-06: 9 på fasta, 13 från öppet spel = 40,9% på fasta
2006-07: 11 på fasta, 13 från öppet spel = 45,8% på fasta
2007-08: 13 på fasta, 13 från öppet spel = 50% på fasta
2008-09: 7 på fasta, 5 från öppet spel = 58,3% på fasta

Scolari har alltså de klart sämsta siffrorna hittills. Detta kanske låter som en slump, men kolla då på denna kompletterande statistik från EM 2008:

FLEST INSLÄPPTA MÅL PÅ FASTA SITUATIONER I EM

1. Portugal, 4 mål
2. Frankrike, 3 mål
3. Österrike, 2 mål
3. Italien, 2 mål
3. Spanien, 2 mål

Scolaris lag i "topp" i den statistiken!

- SATAN! Nu fick de hörna igen...

Det är detaljerna som gör det, och just den här detaljen tror jag är ganska så viktig. Kan man hålla rent på de fasta situationerna kombinerat med det fina försvarsspel som hör topplagen till så blir man väldigt svårslagna.

5 kommentarer:

Jonas Kinander sa...

Hmm nja inte säker på att jag håller med helt. Fet är så förhållandevis liten skillnad så tror slumpen spelar en stor roll här.

Byt ut ett mål på fasta mot ett mål i öppet spel i år och procenten ligger på samma nivå som tidigare år. Det är för kort period att jämföra när ett enda mål kan göra så stor skillnad.... Lite otydligt resonemang kanske men tror jag har fått fram min poäng.

Jonas Dahlquist sa...

Jo, men när man klämmer till med en massa "om" så faller alltid resonemanget. Nu är ju siffrorna så här, inte på något annat sätt.

"Om" Sverige hade gjort sju mål mot Ryssland i EM så hade vi gått vidare. Fast nu gjorde vi inte det...

Jonas Kinander sa...

Jo, fakta är ju fakta och just nu har dem släppt in högre andel mål på fasta situationer än senaste åren. Gillar att fördjupa mig i sånna här siffror... Jämför man med förra säsongen så ligger dem på i princip samma snitt i antalet insläppta på fasta per match.

07-08, 0,342/match
08-09, 0.333/match

04-05, 0,211/ match, måste vara riktigt bra... liksom 15 insläppta på hela säsongen

Hur som helst så är det intressant läsning, info av detta slag är inget jag plockar fram självdirekt..

Mats Svensson. sa...

Apropå Chelsea och fakta vore det intressant att se hur många av Lampard juniors mål som har tagit på en motståndare innan de gått in i mål. Han måste inneha något slags inofficiellt PL-rekord i "deflected goals".

Unknown sa...

Se på Chelseas match mot ManU, sista målet görs av Berbatov som ska markeras av nyinbytte Dos Santos. Dos Santos screenas ju lekande lätt bort av Vidic. Tror inte att Dos Santos hade fått uppgiften att markera Berbatov under Mourinhos ledning.