söndag 20 juli 2008

Dagens klubb

Ibland känner jag att jag presenterar för "små" klubbar i den här programpunkten. Därför slår jag idag till med foto-Jockes och vår kommentator Niklas Holmgrens favoritlag - nämligen Ipswich Town.

Ipswich kallas för "Tractor Boys" eftersom den delen av England mest består av lantliga småhålor. Ipswich är alltså Englands Kalmar FF rent geografiskt, kan man säga. Säsongen 2001-02 var klubbens senaste i Premier League, sen dess har de varit nära att ta steget tillbaka upp i högstaligan vid flera tillfällen, men klantat till det på slutet. Förra säsongen kom de på åttonde plats i The Championship.

* Ipswich vann ligan säsongen 1961-62 som nykomlingar. Det var faktiskt första säsongen de någonsin var uppe i den högsta divisionen! Managern hette Alf Ramsey. Fyra år senare kunde han lägga till ett "sir" framför namnet efter att ha fixat VM-guld för England.
* Hästen i emblemet är en "Suffolk Punch", en vanlig arbetshäst i området. Klubbmärket skapades så sent som 1972 då klubben utlyste en tävling bland supportrarna om hur det skulle se ut.
* Under 1:a världskriget användes klubbens arena Portman Road som utildningsområde för militärer. Den klassiska läktarkommentaren "IN OCH KRIGA NU DÅ!" känns extra relevant här.
* Filmen "Escape to victory" är en klassisk krigsrulle med Michael Caine där det spelas en hel del fotboll. Bland annat spelade Sylvester Stallone målvakt. Pelé och Bobby Moore hade också små roller. Statisterna var även de riktiga spelare och de tillhörde minsann Ipswich Town.
* John Wark är en av de mest klassiska spelarna i klubben. Han var förvisso i Liverpool i mitten av sin karriär, men jag minns honom som en mittfältsgris i Ipswich från slutet av 1980-talet. Han hade mustasch, och jag har flera gånger sagt att det finns för få spelare med mustash nu för tiden.

Är det en bild på sångaren i ett coolt band på Hultsfred 2008? Nej det är en bild från en fotbollsmatch på 1980-talet.

5 kommentarer:

stevvan sa...

När kommer Wolves cerkös!?!?!
Det borde vara dax för den legendariska klubben snart!

cerpin taxt sa...

Ingen koppling till Neville Southall?

Jonas Dahlquist sa...

Southall har spelat mot Ipswich.

Stevvan - du får som du vill! Håll utkik här på bloggen.

Jag kan för övrigt rekommendera Stevvans blogg, som finns på http://stevvan.blogspot.com - det är göteborgshumor blandat med... tja, ingenting.

stevvan sa...

Fan va gött!!!
Möcke bra som den gode Svennis skulle sagt!
tackar för den!!!

Unknown sa...

..och den nystartade svenska supporterklubben hittar ni här:
http://www.itfcsweden.com