tisdag 22 april 2008

Dagens klubb

Jag har aldrig varit i Wales, men jag vill gärna åka dit eftersom Millenium Stadium ligger där (i Cardiff) och så har de roliga ortsnamn som Llanfairglychwynchyn, vilket skall uppmuntras. Dessutom är ju Neville Southall walesare.

Det är hur som helst så att tre walesiska lag spelar i det engelska ligasystemet, mest av gammal hävd. Det är lite konstigt, men det som är konstigt är kul.

WALESISKA KLUBBAR I ENGELSKA LIGAN:
Cardiff - som sensationellt nog har tagit sig till FA-cupfinal.
Swansea - som redan har vunnit League One och därmed är klara för The Championship.
Wrexham - som är sist i League Two och därmed englands sämsta proffsklubb just nu.

Dagens klubb blir självklart alltså Wrexham.


* Wrexham FC är Wales äldsta kvarvarande fotbollsklubb. Den bildades 1872, fast av någon anledning skrev de 1873 på klubbmärket.
* Ni som läser Mats Olsson i Expressen vet att han tycker att det är kul att Stoke City är på väg upp i Premier League eftersom de en gång i tiden hade en spelare som hette Mike Pejic, som Olsson gillade. Mike Pejics brorsa, Mel, är fystränare i Wrexham idag.
* Wrexhams hemmaarena heter Racecourse Ground på engelska, men på walesiska heter den "Y Cae Ras". Walesiska är för jävla coolt.
* Racecourse Ground har, precis som Anfield, en läktare som heter The Kop. Det finns på flera ställen än i Liverpool och Wrexham, förresten. Detta för att hedra de soldater som stred vid Spion Kop i Boerkriget.
* Min första fotbollsidol, Ian Rush, avslutade sin spelarkarriär i Wrexham säsongen 1998-99.
* Skådespelaren Rhys Ifans, mest känd som slusken i Notting Hill, håller på Wrexham.

Så här gick det för Ian Rush i Leeds. I Liverpool var - och är - han dock kung. I Wrexham spelade han bara arton matcher. I dagens fotboll har alldeles för få spelare mustasch.

1 kommentar:

gooner sa...

Wrexhams stoltaste ögonblick var kanske den 4 januari 1992 då de slog ut mästarna Arsenal i FA cupens 3 runda med 2-1. Segerskytten Mickey Thomas skall f.ö inte blandas ihop med hjälten Michael Thomas som gjorde 0-2 på Anfield 26/5 1989 på övertid och vann ligan åt Arsenal med historiens minsta marginal, nämligen ett mål.