onsdag 12 mars 2008

Värddjuret

Det var i Manchesterförorten Bury allt började. 1980 gjorde en ung och lovande Neville Southall debut - och därför får Bury FC anses vara värddjuret för den Neville Southall-feber som råder i landet nu.

16:e plats i League Two betyder att Bury är Englands nionde sämsta proffsklubb just nu. Sämst av alla är Wrexham, men det är en annan historia.

Här får ni lite fakta om Bury FC:

* De verkar vara bra på målisar - förutom Southall har Bruce Grobbelaar och Dean Kiely spelat i Bury. Dessutom har Lee Dixon och Peter Reid varit i klubben.
* Bury FC, är det månne det kortaste klubbnamnet i engelska ligan? Det undrar ni. Ja, det är det - visserligen är det fyra bokstäver i Hull också, men de heter Hull City FC, Bury heter bara Bury. Kort och koncist (maila inte in om QPR, det är en förkortning).
* Hela familjen Neville bor i Bury. Storebror Gary spelar i Man Utd, lillebror Phil i Everton, Phils tvillingsyster Tracey har 74 landskamper för England i Netball (basket utan kontakt, typ) och även pappa Neville Neville och mamma Jill Neville har sitt hus i orten. Är det inte fantastiskt att Neville Neville heter Neville Neville?
* Kommer ni ihåg FC United of Manchester, laget som bröt sig ut ur Manchester United i protest mot Malcolm Glazers övertagande? De lirar hur som helst sina hemmamatcher på Burys arena Gigg Lane. Ett tag spelade Ryan Giggs brorsa Rhodri i FCUoM. Rätt coolt att heta Giggs och spela på Gigg Lane.

Tracey Neville och Rhodri Giggs, Man Utd-syskon med Bury-anknytning.

* Burys smeknamn är "The Shakers".
* De vann FA-cupen 1900 och 1903.
* För några år sen skrev de kontrakt med den nigerianske landslagsmannen David Adekola, men det visade sig att han var en bluff. Inte en landskamp så långt ögat kunde nå. Han var så dålig att han knappt hade platsat i Öster, vad jag har förstått. Slutsats: Bury har en hel del att lära om hur man scoutar spelare.
* Kul att staden (fritt översatt) heter "begrava". Har även för mig att väg 666 passerar Bury. Spooky.

Minsann, det finns fula och trista matchställ även i England.

5 kommentarer:

Mange sa...

Neville Neville Neville Neville, väldigt kul! :)

Jag fattar inte riktigt vad du menar, när du säger att Bury är englands nionde sämsta proffsklubb. Har du lust att förklara lite närmare? Sen nämner du Wrexham som englands sämsta, det får mig att fråga hur det går med din research ang klubbar från Wales som spelar i engelska ligasystemet?

Jonas Dahlquist sa...

Ja, Magnus - de spelar i League Two, den fjärde högsta divisionen (och den lägsta professionella serien). Ligger man på 16:e plats av 24 så är man nionde sämsta professionella laget i England. Cardiff, Swansea och Wrexham spelar i det engelska ligasystemet, mest av gammal hävd, verkar det som. Därför får de skylla sig själva! Wrexham är alltså sämst i England (sist i League Two), fastän de kommer från Wales. Samtidigt kan alltså Cardiff vinna den engelska FA-cupen fastän de är från Wales. Neville Southall är walesare, förresten.

Mange sa...

Gammal hävd? Hmm...

Jonas Dahlquist sa...

Walesiska ligan startade 1992, då var de "stora" walesiska lagen sedan länge med i den engelska ligan. Alltså av gammal hävd. Logik finns det ingen inom fotbollen, i såna fall hade Sheffield United vunnit ligan varje år.

Mange sa...

Härligt Jonas! Visste att du skulle leverera! :)

Märkligt dock, att Walesiska ligan startade så sent. Hur spelade dom andra lagen innan?