tisdag 18 mars 2008

Q&A/de jag jobbar med/fotoalbum

Som sportkommentator får jag ofta många frågor om mitt jobb och människorna jag jobbar med, så här tänkte jag slänga ur mig lite korta svar om de vanligaste frågorna och dessutom ger jag er glasklara +/- om några av de experter jag har haft med mig hittills genom de sex år jag har varit på Canal+:

NI UNDRAR: Gillar den där Jonas egentligen främst engelsk eller italiensk fotboll?
JAG SVARAR: Engelsk, men jag gillar italiensk fotboll också. Det är inget motsatsförhållande.

NI UNDRAR: Gillar han hockey eller fotboll mest då?
JAG SVARAR: Jag kan inte åka skridskor för fem öre, det räcker som svar... men hade jag kunnat åka skridskor tror jag mig ha varit en hyfsad hockeyspelare. Jag är ändå rätt stor och så.

NI UNDRAR: Vilken arena i England är bäst?
JAG SVARAR: Av de jag varit på måste jag säga fler än en - så jag säger Goodison Park, Upton Park, St.James och Fratton Park. Lägger till Highbury som ju var bra, en gång i tiden.

NI UNDRAR: Varför håller idioten på Sheffield Utd?
JAG SVARAR: För att ALLA andra höll på Liverpool, och jag har alltid gillat att vara lite "tvärtom". Såg en Sheffield Utd-match i gamla Tipsextra och bestämde mig för att de var mitt lag. Snygga tröjor, snyggt klubbmärke, hård stad. Det räckte för mig. Följer dem dock inte supertight, men ändå.

NI UNDRAR: Vad håller karln på för lag i Sverige då?
JAG SVARAR: Djurgårdens IF - min första match som åskådare var när jag var sex år gammal och jag såg DIF-Ope på Stockholms Stadion. Det blev 0-0. Inte undra på att jag blev biten av fotbollsflugan.

Okej, det var det. Nu kommer lite plus/minusstatistik på lite folk jag har fått äran att jobba med och dessutom med bilder från mitt eget fotoalbum:

JENS FJELLSTRÖM
Jag och Fjellis på ett hustak i Porto innan Sverige-Italien EM 2004.

På plussidan: Är som gjord för kombinationen TV + fotboll, dessutom förbannat trevlig.
På minussidan: Ville ha för mycket betalt för sin Volvo Amazon -66 som jag ville köpa. Motorn startade knappt ens.

KENNET ANDERSSON:
Kennet och jag får kommentera Juventus-Parma från Stadio delle Alpi via telefon eftersom vår riktiga anläggning pajade. Zlatan gjorde mål, minns jag.

På plussidan: Fantastiskt ödmjuk trots att han är hur stor som helst både i Sverige och Italien. Jag kan inte tänka mig ett bättre resesällskap till Bologna, helskotta vad det var "öppna famnen" på alla krogar för oss när vi var där.
På minussidan: Kan inte göra en "gåa", som det heter på TV-språk. Det betyder att man ska gå, prata, och titta in i kameran samtidigt. Vi höll på i tre timmar med samma gåa på ett torg. Dessutom lurade han upp mig och foto-Jocke i ett torn i Bologna som var typ 900 meter högt eftersom han lovade att det var så fin utsikt där. Jag och Jocke kämpade oss upp för de MINIMALA trapporna - utan särskilt säkra staket - i 40-gradig värme (med all fotoutrustning, cirka 30 kilo tung) och tog lite vybilder som väl var OK, men inte mer, och när vi kom tillbaka så undrade Kennet hur det såg ut där uppe - han hade nämligen aldrig orkat gå upp där själv på sju år i staden... vi har inte förlåtit honom än.

OLA ANDERSSON:
Ola tog med sin egen RIKTIGA landslagströja till matchen mellan Sverige och Paraguay i VM 2006.

På plussidan: Har sjukt skojig humor. Eller... han har samma humor som jag.
På minussidan: Uttalade Jermain Pennant som "Shermän Pennång" (på franska, liksom) en gång, bara för att han utgick ifrån att Pennant var fransman när han spelade i Arsenal. Ola blev ganska trackad för det.

7 kommentarer:

hanmedmustaschen sa...

Seriöst, bilden med Fjellström... Har du rysk påbrå? Och då tänker jag mest på han Arsenalspekulanten.

hanmedmustaschen sa...

För övrigt en mycket bra och välskriven blogg. keep it up.

sportsnackaren sa...

Trevlig blogg och återigen ett bra framträdande i denna veckans euro-talk på svenskafans. Bara att inse hur fantastiskt det är att ha Canal+ och Säsongskortet, det är nästan orgasm varje dag på den kanalen.(Sport-kanalerna alltså nu, inget annat)

gooner sa...

de pilotsen gjorde dig ingen tjänst mannen

Bäck sa...

Både intressant och skön blogg Jonas! Fortsätt gärna på den inslagna vägen. Vill också lyfta fram ditt framträdande i Eurotalk. Stabilt som Dr Alban skulle sagt. Hur upplever du själv den typen av mer avslappnade, men ändå offentligt sända, diskussioner?

Och om du mot all tänkbar förmodan har någon inflytelse på programmets gäster, få med dig Johan Mjällby också. Han var ett friskt inslag hos dem!

Burgus Las Vegas sa...

Vad var det för verbalt geni du satt bredvid i Euro Talk. Kunde ju knappt säga fyra ord i rad. Inte för att vara elak. Men det var kul

Unknown sa...

Har förvisso inget med inlägget att göra, men det vore grymt trevligt att få se lite statistik på vem som satt flest frisparkar/straffar genom tiderna.

Något som du tror att du kan luska fram?