måndag 31 mars 2008

Dagens klubb

Glenn Hysén lirade i en klubb som heter Skogen från Göteborg mot slutet av sin karriär, det är väl det närmaste någon svensk landslagsman har kommit att spela i Nottingham Forest. En gång i tiden bäst i Europa - numera ett rätt patetiskt gäng i League One, men jag hoppas att de går upp - Forest är som Degerfors och Åtvidaberg på samma gång, en klassiker.

För tillfället finns de på en femteplats i League One, vilket innebär kval till The Championship. Håll i er, här kommer en massa fakta om min kompis Packes favoritgäng:
* Nottingham Forest har vunnit Europacupen (alltså föregångaren till Champions League) fler gånger än de har vunnit den engelska ligan. Det är de ganska så ensamma om.
* Om ni såg de afrikanska mästerskapen så minns ni en enormt biffig ghanansk anfallare som heter Junior Agogo. Han lirar i Forest.
* Pratar man om Forest så måste man prata om Brian Clough. När Stuart Pearce spelade under Brian Clough i Nottingham så sänkte Pearce Brians son, Nigel Clough (då i Liverpool), med en jäkla tackling. Flera år senare var Stuart Pearce på samma välgörenhetstillställning som Brian Clough, Pearce gick på muggen och ställde sig i pissoaren. Plötsligt kände han en enorm smärta i njurtrakten och segnade ner i pissrännan, när han kvicknade till någon sekund senare så tittade han upp, och där stod en 65-årig Brian Clough och väste: "That's for kicking my boy in that game!".
* Lokalrivalerna Notts Countys arena heter Meadow Lane och ligger riktigt nära City Ground. Det är faktiskt de två arenor som ligger närmast varandra av alla i hela det engelska ligasystemet.
* 1979 köpte Nottingham Trevor Francis från Birmingham för en miljon pund. Han blev den förste spelaren i England att kosta så mycket. Det betalade av sig rätt bra, Francis gjorde ju målet i Europacupfinalen mot Malmö FF den våren. För att sätta den där summan i perspektiv kan jag väl nämna att enligt soccerbase.com så kostade Erik Edman 500.000 pund för Wigan att lösa från Rennes.

Två Erik Edman anno 2008 kostar lika mycket som EN Trevor Francis gjorde för 29 år sen. Jag har aldrig förstått mig på inflation och såna grejer.

7 kommentarer:

Dennis sa...

Det finns åtminstone en svensk som spelat i Forest. Jesper Mattson heter han, spelade där säsongen 1998/99. Innan dess spelade han i Halmstad och gjorde väl inte så värst stort avtryck där heller.

Jonas Dahlquist sa...

Jag menade landslagsman, men du har rätt förstås. Jag ändrar!

Mendonca sa...

Forest och Clough är en liten favorit. Kan vart rekommendera Duncans Hamiltons magnifika bok ”Provided you don’t kiss me” som kom häromåret.

Den bästa jag läst i sitt slag. Underbar läsning.

Ett måste att läsa för dig Jonas!

Mange sa...

Jesper Mattsson har en A-landskamp, faktiskt. Man kan ha många åsikter om managerspel, som Championship Manager och sedermera Football Manager. Men faktum är att man lär sig en massa kul från de spelen, utan dessa spel hade jag inte kunnat detta!

Jonas Dahlquist sa...

Det finns landskamper och landskamper. Kallar man Jesper Mattson för "landslagsman" så kallar man Charlie Davies för "ödmjuk". Man överdriver, alltså.

Mange sa...

Det var då det uslaste försvarstal jag läst! ;)

Anonym sa...

varfor inte:)