torsdag 13 mars 2008

Dagens klubb

Som ni säkert förstått tycker jag att det är kul att ta reda på saker om mindre klubbar i England - att det blev genom att gå igenom Neville Southalls karriär är mer en slump, men Southall är fascinerande. Dels är han född på samma datum som jag, dels är det alltid kul med målvakter som är lite... "gödiga", och sen verkar karln rätt knäpp också. Bland annat ångrade han 2007 att han gett sin dotter Samantha alla sina medaljer från fotbollskarriären, så han stämde henne(!). Det sjuka är att han vann i rätten och Samantha Southall fick snällt lämna tillbaka medaljerna som pappa Neville en gång gett henne. Dessutom åkte hon på att betala rättegångskostnaderna på runt 80.000 kronor... vilken kille.

Hur som helst blev Neville Southall utlånad till Huddersfield Town 1999. Han spelade ingen match, men ändå! Huddersfield ligger på 15:e plats i League One, och här får ni lite fakta om denna gamla storklubb:

* Patrick Stewart, mer känd som kapten Jean-Luc Picard i Star Trek, håller på Huddersfield. Det är han den flintskallige.
* Fyra klubbar har vunnit ligan tre säsonger i rad: Man Utd (1998-99, 1999-2000, 2000-01), Liverpool (1981-82, 82-83, 83-84), Arsenal (1932-33, 33-34, 34-35) och sen är det faktiskt Huddersfield som är den fjärde klubben som lyckats med detta! De var bra strax efter 1:a världskriget och vann 1923-24, 24-25, 25-26).
* Anledningen till de tre raka seriesegrarna stavades Herbert Chapman, den mest legendariske managern i England och kanske också en av de viktigaste "utvecklarna" av spelet fotboll. Han var inne på det här med internationella klubbturneringar cirka 20 år innan det blev verklighet, han lade ner mycket tid på att förbereda spelarna fysiskt vilket man knappast hade gjort tidigare, han uppfann WM-spelsystemet, han såg till att Arsenal (som han gick till 1925) hade siffror på tröjorna, o.s.v. o.s.v.
Den här uppställningen var Chapman först med.

* Huddersfield kallas för "The terriers", det beror på att de har en gulbrun terrier överst i sitt klubbmärke.
* Arenan heter Galpharm Stadium och är ett sånt där nybygge som ser ut som alla andra nybyggen, men förut hette deras hemmaarena Leeds Road. Det betyder att den vägen där gamla arenan låg går till Leeds. Så enkelt är det. Ska man till Leeds och hittar en väg som heter Leeds Road så är det bara att åka den.

Inga kommentarer: