måndag 10 mars 2008

Cup-kupp

Nej, detta inägget handlar inte om TV4:s målgörarintervjuer under pågående match, utan om FA-cupen, som har blivit intressant på ett sätt som jag tror att ingen kunde föreställa sig. Idag lottades semifinalerna, och de spelas så här:

Portsmouth-West Bromwich
Cardiff-Barnsley

Eftersom 75% av de här lagen spelar i en lägre division än den allra högsta tänker ni säkert att ni vill ha en massa onödiga fakta kring detta faktum, om man kan säga så. Okej då, här kommer lite killer facts om FA-cupen.

* 75% av klubbarna som är i semi har vunnit FA-cupen vid ETT tillfälle. 25% (West Brom) har vunnit FA-cupen FEM gånger.
* Enda laget någonsin som har vunnit FA-cupen och dessutom gått upp en division samma säsong är just West Bromwich, för övrigt, det var 1930-31.
* Senast det bara var ett lag från högstaligan med i semifinal är för prick 100 år sen, alltså 1908. Newcastle låg i det som då hette div.I, medan Wolverhampton och Fulham låg i dåvarande div.II. Det fjärde semifinallaget, Southampton, var en s.k. "non-league club" på den tiden.
* Senaste lag som vann "The double", det vill säga både ligan och FA-cupen, var Arsenal 2002. Då vann Arsenal mot Chelsea i finalen och Fredrik Ljungberg gjorde mål. Han gjorde även mål i finalen året innan mot Liverpool, men då blev det torsk.
* Skulle West Brom vinna mot Portsmouth i semin så skrivs historia, det har nämligen aldrig varit en final mellan två lag som inte spelar i den högsta divisionen.
* Cardiff ligger inte i England, det ligger i Wales. Är inte det för jäkla konstigt då att de spelar i det engelska ligasystemet när det ändå finns en walesisk liga!? Att Monaco lirar i franska ligan förstår jag, det hade blivit en lite futtig liga annars, men Wales!?
* Senaste finallag från en lägre division som spelade FA-cupfinal var Millwall 2004, de var då helt chanslösa mot Man Utd, som är det lag som vunnit flest FA-cuptitlar (11 stycken).
* De första FA-cupåren vann klubbar som inte längre finns i ligasystemet, typ Old Etonians, Wanderers, Royal Engineers, Clapham Rovers och Old Carthusians. Det första laget som vi fortfarande känner till idag som vann var Blackburn Rovers, det var 1894.

5 kommentarer:

M.K sa...

Mycket fakta där Dala, men du har lite viktigare saker att göra i veckan. Du får se till så ni sänder Manchester United live, vill inte se någon eftersändning.

stevvan sa...

Vilken rubrikkung du har blivit!!
Ge det ett par månader så sitter du å skriver farser åt Stefan & Krister eller nån ny uppsättning på Falkenbergsteatern eller kanske Intiman!!
Lycka till med den nya karriären!!!

Mange sa...

Killer facts! Gotta love it! :)

Tycker du ska forska mer i varför lag som Cardiff spelar i engelska ligasystemet, har själv tyckt att det är konstigt. Och om jag inte missminner mig finns det fler såna lag, som Swansea t ex.

Dennis sa...

Wrexham är också från Wales. Dessutom finns det ett lag från England, Berwick Rangers, som spelar i det skotska ligasystemet.

Olle J. sa...

Blackburn Rovers vann la redan 1891 mot Notts County - äldsta professionella laget i england idag - som vann just 1894.

Sedan finns la några av de där gamla lagen kvar, men som amatörlag ("gentlemän" tar inte betalt för att utöva sport som de resonerade på den tiden som ligan startades). Old Etonians består då som nu av fd elever vid Eton.