lördag 16 februari 2008

Cupfeber, eller?

Jag ska inte förminska FA-cupen för mycket, men det är trots allt så att de senaste årens extrema utbud av fotboll på TV plus det faktum att ligacupen sakta går framåt har gjort att FA-cupen inte står ut lika mycket längre. Naturligtvis är det fortfarande världens största inhemska cup, och visst finns det fortfarande ett fotbollsromantiskt skimmer över en lördag där till exempel Havant & Waterlooville kan ta ledningen mot Liverpool på Anfield.

Men pengar är pengar och pengar är prio ett för alla klubbar. Om Wigan var tvungna att välja mellan en FA-cuptitel och en Premier League-plats så vet jag vad de skulle välja. En FA-cupfinal eller en semifinalplats i Champions League för Chelsea? Jag tror de använder det bättre laget för att ta sig till CL-semifinalen än för att ta sig till FA-cupfinalen. Och så vidare.

Ligacupen var förut den engelska fotbollens problembarn - de höjde statusen på den med en UEFA-cupplats och TV-sändningar och allt möjligt, och den har sakta blivit starkare. FA-cupen har varit så stark att den aldrig har behövt draghjälp, men den tiden är över. Det var ALLTID lapp på luckan över hela England på FA-cuphelgerna för 20 år sen, detta är inte fallet längre.

Här har ni hur som helst lösningen på Lars-Åke Lagrells evighetslånga problem om hur han ska få Svenska Cupen intressant. Starta en cupturnering till!! Någon av de två borde ju bli mer intressant än den andra, och då slår man på stora PR-trumman för den cupen sen. Nej, allvarligt talat så känns Svenska Cupen som ett hopplöst fall. Det är lika lätt att göra den intressant som att ge Brolle Jr streetcred. Jag skulle tycka att det var kul om SvFF vågade göra den till en "testturnering" åt UEFA. Låt dem komma med alla möjliga och omöjliga regeländringar och prova dem i Svenska Cupen. Då kanske den kan bli intressant för fler än Kalmar FF.

Vad Lagrell inte ska hålla på med är att göra Svenska Cupen till en "testturnering" för TV4-sportens körscheman. Minns ni målskyttsintervjuerna i Gefle-Djurgården? Helt sjukt ju mer man tänker på det... Jag är ju av uppfattningen att man som reporter/journalist helst inte ska försöka göra sig större än sporten, men jag kanske är gammaldags.

1 kommentar:

stevvan sa...

Kan du inte skriva lite längre inlägg?? Det hade varit trevligt om du dammade in en 10-20.000 tecken i varje inlägg!