söndag 23 maj 2010

VM-länderna, del 5 av 32

VM-historiens kanske vidrigaste match spelades i spanska Gijon på min farsas 40-årsdag, den 25:e juni 1982. Västtyskland och Österrike möttes, och eftersom Algeriet redan hade spelat sin sista gruppspelsmatch dagen innan (mot Chile) så var förutsättningarna som så att både Västtyskland och Österrike skulle gå vidare om det skulle bli 1-0 eller 2-0 till Västtyskland. Horst Hrubesch gjorde passande nog just 1-0 till Västtyskland i den 10:e minuten, resterande 80 minuter ägnade spelarna åt att gå omkring i mittcirkeln och fisa. Uppgjort på ett så bedrövligt uppenbart sätt att 2-2-matchen mellan Sverige och Danmark 2004 framstår som oerhört intrikat anordnad. Det blev faktiskt så att FIFA införde regeln om att de två matcherna i den sista gruppspelsomgången i respektive grupp alltid spelas med samma starttid efter detta. 1982 var det alltså synd om Algeriet (och den bländande Madjer på mittfältet). I år tycker jag att de ser ganska ointressanta ut.

ALGERIET (Grupp C)

Algeriets landslag kallas "ökenrävarna", och det är coolt. Alla de afrikanska lnderna har ju såna där balla namn, medan vi i Sverige nöjer oss med "Blågult", vilket känns extremt opåhittigt i sammanhanget. Å andra sidan bättre än de djur som skulle kunna tänkas bli aktuella för ett djursmeknamn. Varken "Bofinkarna", "Igelkottarna" eller "Älgarna" känns bra. Nåväl, Ökenrävarna gör sitt tredje VM-slutspel efter att ha varit med 1982 och 1986. De har aldrig tagit sig förbi gruppspelet.

När det afrikanska kvalspelet var färdigspelat stod Algeriet på 13 poäng och 9-4 i målskillnad på sina sex matcher efter att ha vunnit fyra, kryssat en och förlorat en match. Lusigt nog hade Egypten exakt samma facit, vilket innebar att det blev omspel på neutral plan (i Sudan) och där vann Algeriet med 1-0 i en av de mest spännande matcher jag har sett. Det var som en VM-final, plus politisk spänning och ohälsosamt stora mått av läktarnationalism. Så kul blir det knappast i VM.

1. Matchtröjor
Minsann, en ökenräv har placerats lite subtilt på ena axeln på den vita förstatröjan, det ser bra ut. Jag tycker att bortatröjan kunde ha blivit bra, men det här med att ha en söm ner från halsen som liksom "delar av" tröjan är inte en bra idé av Puma, alltså. Det ser felsytt ut. BETYG: 2 av 5

2. Förbundskapten
Rabah Saâdane har det här jobbet för, läs nu detta, F-E-M-T-E gången... Första gången han blev förbundskapten var 1984. Sedan dess har han alltså blivit det fyra gånger till. Otroligt lustigt. BETYG: 2,5 av 5

3. Truppen
Det finns helt klart ett par hyfsade spelare i den algeriska truppen, men inga riktiga storstjärnor. Ska man generalisera kring var en algerisk fotbollsspelare hamnar i sin proffskarriär kan man säga att de hamnar i antingen ett franskt eller tyskt bottenlag i högstaligan alternativt topplag i andraligan.
Nadir Belhadj - vänsterback eller vänstermittfältare som jag kan komma på mig själv se spela och tänka "fan, han har egentligen allting, den där Belhadj", för att i nästa match inse att han är bedrövlig. Hög högstanivå, låg lägstanivå. Märklig säsong med Portsmouth bakom sig.
Rafik Saifi - den store algeriske stjärnan som dock har kommit upp i åren nu. Saifi är 35, och det är nog lite väl hög ålder på en spelare som förväntas bära sitt landslag offensivt. Saifi spelar i franska Istres, som hängde kvar i Ligue 2 med en poängs marginal. Det känns sådär.
Antar Yahia - lagkamrat med Matias Concha och Andreas Johansson i Bochum och alltså killen som avgjorde det hysteriskt känsliga, och direkt avgörande, kvalomspelet mot Egypten med ett riktigt kanonmål.
BETYG: 1,5 av 5

4. VM-story
Egentlig högst tråkordinär, förutom då det här när de blev bortfuskade av Västtyskland och Österrike. Det höjer deras VM-status något enormt, eftersom VM ser ut som VM gör på grund av Algeriet (litegrann). Om ni inte har sett SVT:s fullständigt briljanta VM-krönika från 1982 så ska ni göra det, då kommer ni att få ytterligare sympati för det algeriska laget. BETYG: 3 av 5

5. Framgång i årets turnering
Det enda som talar för att Algeriet ska ta poäng i Grupp C är att Slovenien också är ett - i sammanhanget - lite halvknackigt landslag. USA ska vara bättre och England ska vara mycket, mycket bättre. Jag kan verkligen inte se hur Algeriet ska kunna ta sig vidare. BETYG: 1,5 av 5

TOTALBETYG: 10,5 av 25

3 kommentarer:

Oskar H sa...

Jag tycker att bortatröjan ensam höjer betyget till 5. Den kanske snyggaste tröjan jag sett.

Anonym sa...

Som sagt, bortatröjan är mycket stilig. Förtjänar högre betyg än 2.

Anonym sa...

Du glömde Ghezzal från Siena som i ett par säsonger har varit en stjärna i den klubben.