torsdag 20 maj 2010

VM-länderna, del 4 av 32

Foto-Jocke får vara med om mycket konstigt. En gång var han i Rom och filmade och lyckades fixa in sig som "expertkommentator" till Petter Johansson under Roma-Lazio, så där satt han med hörlurar på och fick höra Petter, i sändning, förklara att han tyckte att Philippe Mexes var riktigt snygg. Petter brukar säga att det är det konstigaste han har vräkt ur sig i sändning, men jag tycker nog att hans: "...och in med argentinaren Andres d'Alessandro istället, en kille som brukar bli fruktansvärt bra i Championship Manager!" också är där uppe och nosar. Nåväl, om jag skulle tvingas säga en riktigt snygg fotbollsspelare (cirka hundra gånger snyggare än Mexes) så skulle jag välja Roque Santa Cruz.

PARAGUAY (Grupp F)

1. Matchtröjorna
Här blir jag rådvill som en fjärt i en korgmöbel, som det brukar heta. Jag vet varken ut eller in. Jag tycker att "hemmatröjan" är riktigt snygg, och vetskapen om att det är blå brallor till (a la Atletico Madrid) gör deras förstaställ till ett av VM:s absolut snyggaste, men så kommer Greklandskopian till bortaställ och drar ner betyget å det grövsta. Slarvigt. BETYG: 2,5 av 5

2. Förbundskaptenen
Det här är "Tata", eller Gerardo Martino som han egentligen heter. Han är argentinare, men har varit tränare i flera paraguayanska klubbar tidigare, och sedan 2007 är han alltså förbundskapten. Från VM-kvalet kan man hämta det faktum att Paraguay slog Argentina hemma, och kryssade mot dem borta. Det säger en del om potentialen. Å andra sidan torskade de med 4-2 borta mot Bolivia (förvisso på den berömda höga höjden, men ändå). BETYG: 2 av 5

3. Truppen
En hel del intressanta namn i 30-mannatruppen, och dessutom ett par riktigt coola namn. Reservkeepern Aldo Bobadilla vinner förmodligen tävlingen "Hela VM:s coolaste namn 2010". Mer om den senare. Förutom den uppenbare Roque Santa Cruz, som jag tror att alla som läser detta redan känner till, så tycker jag att man kan hålla ögonen på de här tre herrarna:
Denis Caniza - jag har alltid gillat korta mittbackar, som Fabio Cannavaro, eftersom de måste vara lite smartare, lite fulare och helt enkelt lite bättre fotbollsspelare än tvåmetersmonster på samma position (läs: Zat Knight) för att klara sig. Denis Caniza är 1.75 lång, och har gjort 96 landskamper... Ibland hamnar han som ytterback, men jag hoppas att han är mittback.
Oscar Cardozo - om man gör 26 mål på 28 ligamatcher så är man rätt bra, även om det är i den ojämna portugisiska ligan. Hade någon haft det målsnittet i Allsvenskan hade vi unisont gjort vågen innan vi, automatiskt, skickat ner spelaren i fråga med en enkelbiljett till en holländsk småstad. Nåväl, från succé i Benfica står det inte "Holland" på biljetten, det står "Spanien", Italien" eller "England". Oscar Cardozo spelar alltså högst troligen i en bättre liga från hösten 2010 och framåt. (ni behöver förresten inte kommentera att Elfsborgs Denni Avdic har typ det målsnittet i Allsvenskan just nu, jag vet att han har det)
Cristian Riveros - mittfältare som från och med i höst kommer att spela i Sunderland. Jag har alltid undrat hur man - som människa - reagerar när man kommer från ett avlägset land (t.ex Paraguay) och hamnar i en nordengelsk mellanstor stad (t.ex Sunderland). Det måste vara en av jordklotets grövre kulturkrockar. Jag önskar Cristian Riveros lycka till.
BETYG: 2,5 av 5

4. VM-storyn
Det har spelats 18 VM-turneringar. Paraguay har varit med i sju av dem, bland annat den allra första, och på dessa sju turneringar har de tagit sig vidare från gruppspelet vi tre tillfällen, men aldrig längre än så. Ett högst mediokert facit, med andra ord. Betyget blir därför lågt, men det kunde förstås ha varit högre ifall legendariske målvaktsgalningen José Luis Chilavert hade gjort mål på sin frispark mot Spanien 2002 (Casillas räddade). BETYG: 1,5 av 5

5. Framgång i årets turnering
Grupp F består - förutom av Paraguay - av Italien, Slovakien och Nya Zeeland. Två ascoola lag och två inte-så-ascoola. Paraguay har hyfsade chanser att gå vidare som grupptvåa, men gör de det så får de möta vinnaren i Grupp E, och det är högst troligen Holland, så då blir det goodbye hur som helst. Paraguay kommer alltså att prestera precis som vanligt. BETYG: 2 av 5

TOTALBETYG: 10,5 av 25

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har problem med bilderna på tröja och förbundskapten! Trasiga länkar!

Jonas Dahlquist sa...

Åtgärdat nu, va?

Anders sa...

För att återknyta till Petter Johansson så är även Cardozo grym på Football Manager.

Frits sa...

Detta har absolut ingenting med Paraguay att göra, men Glentorans nya dräkter http://www.footballshirtculture.com/10/11-kits/glentoran-2010-2011-umbro-home-kit.html är intressanta. De har lyckats få både hemma- och bortaställena att se ut som domardräkter. Fasen vet om de inte också lyckats få spelarna att se ut som domare...

Anonym sa...

Det hade varit ännu häftigare om han satt sin straff 1998 mot Bulgarien i öppningsmatchen, eftersom den slutade 0-0 och man kan leka med tanken att det hade blivit matchens enda och avgörande mål.

Tycker annars att du är alltför hård med betyget till deras historia. Den är inte direkt mäktig men kom igen, att inte ens få godkänt efter sju VM (att kvala in från Sydamerika är för övrigt extremt svårt) fördelat på 76 år. Bara en halv poäng mer än Japan? De ska ha 2,5 tycker jag.

Giulani sa...

Att kommentera Championship Manager i tv är ju en bedrift som inte ska bortses...

pontus sa...

tja jonas, din blogg är grymt bra och jag med flera kommer verkligen sakna att se dig i tv rutan under premier league sändningarna.

tänkte oxå säga att jag håller med om att grekland måste vara VMs minst intressanta lag, ska bli kul och se vilka du tycker är mest intresanta, enligt mig är det elfenbenskusten som har många sköna profiler och jag tror dom kan skrälla,trots den svåra lottningen.

återigen tack för en sjukt bra blogg, och hoppas på att C+ får tillbaka PL rättigheterna snart så vi kan få se dig i studion!

Folkbildaren sa...

Nu var det ju iofs en frispark i matchen mot Bulgarien 1998 som han curlade fint mot bortre krysset så att hans östeuropeiske kollega med kvalitetsnamnet Zdravko Zdravkov fick sträcka ut (bra placerad i sitt hörn). Några straffar var det aldrig tal om, matchen slutade dock helt riktigt 0-0 - så man satt ju verkligen med förväntningar när han stegade fram för denna situation.

John Locke sa...

Här är du snett på det Jonas. Paraguay!?

Pitten sa...

Du har helt missat Lucas Barrios som kommer skjuta Paraguay till förstaplatsen i gruppen före Italien.
I åttondelen väntar Danmark, sen tar dock resan slut i kvarten.

Go Paraguay!

Anonym sa...

På tal om snygga fotbollsspelare måste jag säga att Ove Kindvall var grymt snygg när han var ung. Mörkhårige killen till vänster: http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.feyenoordgeschiedenis.net/pics/splrs/1966-001.jpg&imgrefurl=http://www.feyenoordgeschiedenis.net/hall-of-fame/ove-kindvall.htm&usg=__LBsvcK7A0NPlOnnFbyJRRyxwhfo=&h=276&w=368&sz=18&hl=en&start=0&zoom=1&tbnid=k7w3egSVa9vKiM:&tbnh=149&tbnw=199&prev=/images%3Fq%3Dove%2Bkindvall%26um%3D1%26hl%3Den%26rlz%3D1B5_____enSE344SE344%26biw%3D1280%26bih%3D587%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=257&vpy=93&dur=783&hovh=149&hovw=199&tx=42&ty=140&ei=sxmyTIjKOIqUOobLhcgF&oei=sxmyTIjKOIqUOobLhcgF&esq=1&page=1&ndsp=18&ved=1t:429,r:1,s:0