torsdag 25 februari 2010

Ut med Kevin Friend, in med Martin Hansson

Ordet "proffsdomare" betyder inte att de blir proffs utomlands, utan bara att de faktiskt tjänar pengar på sitt dömande - i sitt hemland.

Egentligen borde det inte vara så.

Om nu spelare, tränare, ägare, publik, sponsorer och i princip varenda människa som kan vara involverad i en fotbollsmatch i, till exempel Premier League, kan vara från vilket land som helst - varför måste då domaren vara just engelsman? Varför kan inte Martin Hansson bli proffs i England? (Bespara mig skämten, det är den större frågan jag är ute efter)

Om man nu oroar sig för att vissa domare inte dömer i tillräckligt bra ligor för att även döma landskamper och Europacupmatcher, varför låter man inte de allra bästa domarna från Skandinavien, Balkan, Centraleuropa eller vart fasen som helst döma i Premier League, Primera Division, Serie A, Bundesliga eller Ligue 1? Dels höjer man domarstandarden i de bästa ligorna och domarna höjer sin egen standard eftersom de får döma större matcher med bättre tempo oftare.

Shay Given visar vad han tycker om mitt senaste förslag till svenskproffs i England.

För oss i Sverige skulle det innebära att domarstandarden här sjönk en aning, men om de Allsvenska spelarna klagar på det så kan de ju bara se till att höja standarden på sig själva, så får de bättre domare till slut.

5 kommentarer:

Perre sa...

Jag har som professor Balthazar funderat och funderat. Det här är bra. Varför inte? Handen på hjärtat - om standarden sjunker (ytterligare) i vår svenska domarkår så kan det ju bara vara kortsiktigt. Vår lilla Allsvenska som vi ju alla här på bloggen väl älskar, är ju trots allt i en internationell jämförelse ganska provinsiell. Är jag helt fel ute?

Anonym sa...

Blir vi bara av med Martin Hansson i svensk fotboll kommer domarstandarden att öka markant =)

riizzo sa...

Marin Hansson skulle vara mycket populär i england.

Tyckte du inte att han gav fördel till porto?att alla i sverige kritiserade fabianski så mkt för han gav bollen till domaren är det inte antifotboll att inte ge bollen till domaren?
jag tittade på skysportanalys och de tyckte faktiskt att det var rätt agerande av fabianski och domaren gjorde fel att ge bollen till portspelare och blockera campbell,men i sverige tyckte man att det var fabianskis fel.

Anonym sa...

Jag skulle tycka det vore bedrövligt o behöva se en spasnk eller italiensk domare i ett merseyside-derby som skulle blåsa sönder matchen fullständigt och ge 11 röda kort istället för 5.

Jävla tramsidé. Fy fan.

Perre sa...

>Anonym
Visst. Jag har också tänkt på det. Och jag vet ju att nivåerna är olika i Europa. Men tror du inte
att man helt enkelt kan "bära olika kostymer" beroende på vilken liga/match man för tillfället dömer i? Det tror jag domarkåren om i alla fall. Det är ju inte konstigare än när vi själva som privatpersoner agerar lite olika beroende på situation/miljö.