onsdag 26 augusti 2009

I predict a riot

Det var ju knappast någon chock att det blev stora problem när West Ham och Millwall möttes i Ligacupen igår. De två lagens supportrar är knappast goda vänner, och när klubbarna möttes för första gången på fyra år så var det tydligen dags att börja bete sig som fullblodsidioter igen. Folk sprang in på planen både vid West Hams 1-1-mål och efter slutsignalen, och kravallerna utanför arenan var tydligen de värsta på flera år enligt Londonpolisen. En 44-årig man knivskars i bröstet men överlever förmodligen. Flera andra blev misshandlade eller träffade av kastade stenar och flaskor. Det är ju kul med fotboll.

Premier League har försökt städa undan de här problemen så gott det bara har varit möjligt, men problemen har inte försvunnit. De har bara flyttats. Det är fortfarande enorma problem på diverse järnvägsknutpunkter på lördagarna när fans från olika håll är på väg till bortamatcher. Plötsligt så råkar ett tåg från Birmingham komma in till Sheffield samtidigt som ett tåg från Newcastle, och så är fighten igång.

På arenorna har problemen lyst med sin frånvaro under många år, åtminstone i Premier League, men huliganerna verkar ha hittat "sin" typ av matcher i Carling Cup eller i FA-cupens tidiga omgångar. Mindre bevakning = större möjligheter för slagsmål. Det har varit incidenter på flera cupmatcher de senaste åren, och man måste nog säga att huliganproblemet är tillbaka på allvar inom engelsk fotboll.

De gjorde verkligen ett allvarligt försök att få bort den här typen av beteende relaterad till fotbollsmatcher i England, men de lyckades inte. Det finns tydligen gott om människor som tycker att det är en toppenidé att dunka ett järnrör i huvudet på någon som gillar ett annat fotbollslag än vad de själva gör.

Jag kanske är naiv och korkad, men jag begriper inte hur det kan vara på det här sättet.

6 kommentarer:

Unknown sa...

varför visade inte canal+ denna match... känns som de va den hetaste i denna omgång av ligacupen, både före och efter matchen

Daniel sa...

"Det finns tydligen gott om människor som tycker att det är en toppenidé att dunka ett järnrör i huvudet på någon som gillar ett annat fotbollslag än vad de själva gör.

Jag kanske är naiv och korkad, men jag begriper inte hur det kan vara på det här sättet."

Visst låter det idiotiskt när du formulerar dig på det sättet. Men det är så mycket mer än att hålla på ett annat fotbollslag.

Du kan ju formulera dig på samma sätt vad gäller andra grejer också.

"Idioter som startar krig mot några som inte tror på samma gud"

Osv. osv. Som utomstående är det ju idiotiskt. Som ingrodd fotbollssupporter (svenskt lag, inte någon låtsassupporter som håller på ett utländskt dito) har jag mer förståelse för att dunka järnrör i huvudet på någon som håller på ett annat fotbollslag än på någon som har en annan religion.

Båda grejerna är naturligtvis fullständigt jävla uridiotiska, men eftersom jag inte är troende, utan fotbollssupporter kan jag sätta mig in i den situationen på ett bättre sätt och få förståelse för den.

De som slåss tycker helt enkelt att det är något viktigt för DEM. Man måste få förståelse för det (precis som man måste få förståelse för militanta muslimer) för att SEDAN försöka hjälpa till. Som utomstående är det naturligtvis svårt att fatta. Men att bara avfärda dessa människor som idioter kommer inte att hjälpa någon.

henke sa...

Daniel/ Spot on! Nu slipper jag skriva det.

Douchebag sa...

Daniel: Jag är inte säker på vad du vill ha sagt egentligen.

Men jag är övertygad av att dessa personer inte vill bli "förstådda" av dig eller nån annan.

Ser man till att hålla säkerheten på denna typ av matcher på samma nivå som i Premier League så borde vi kunna slippa sånt här i de flesta fall.

Det finns inget som säger att dessa människor som kastar sten, flaskor och slåss med järnrör bara ger sig på de "som är med i leken", så att säga. STOR risk för att totalt oskyldiga människor, fotbollssupportar eller ej, blir drabbade av sånt här beteende.

Douchebag sa...

Jag är inte ute efter att starta en långdragen debatt om fotbollsvåld.

Jag säger bara att det är oacceptabelt att på någon sätt rättfärdiga det våld som vi såg utanför Upton Park häromdagen.

Jonas Dahlquist sa...

Kontentan: Det finns idioter överallt, vad de sen tycker att de slåss för spelar ingen roll.