torsdag 7 maj 2009

Bombastisk semi

Chelsea-Barcelona hade många ingredienser, kan man säga - och det blev en otroligt smaskig maträtt till slut. Essiens monstermål, Drogbas chanser, Chelseas alla straffar som inte blev straffar, en utvisning som inte kändes som en utvisning, Barcas kvittering på övertid med det första skottet på mål på hela matchen, och så då Ballacks skott upp i armhålan på Eto'o efter det. Att det sen avrundades med en vansinnig Drogba och en norsk domare som verkligen såg ut att han förstod att det nog inte blir han som får döma finalen i Rom gjorde inte det hela mindre intressant.

Vi tar det bit för bit:

Essiens mål: Fullständigt magiskt! En av mina favoritspelare i hela världen fick sån drömträff att han nog knappt trodde det själv. Jag satt hemma i TV-soffan och planerade att blogga om att Guus Hiddink letade efter ett kort i rockärmen till matchen, och hittade ett "Ess igen". Andres Iniesta pajade den ordvitsen. Hoppas att han blir skadad "Iniesta match".

Drogbas chanser: Han borde verkligen ha gjort ett eller två mål. När han sen inte fick straff, trots skälig grund till detta, så blev han vansinnig på sig själv och domaren. Hade han bara satt en av sina chanser så hade han sluppit göra bort sig inför kamerorna och (med all säkerhet) bli avstängd från en massa matcher i Europaspelet.

Chelseas straffar som inte blev straffar: Minst en borde de ha fått. Kanske två. Eventuellt tre.

Utvisningen på Abidal: Kändes felaktig, men räddade Barcelona. Efter den vågade nämligen Tom Henning Övrebö inte döma straff för Chelsea - vad som än hände. Han kände nog att han hade gjort fel. Jag tyckte att det mest såg ut som att de krokade i varandra.

Barcas kvittering: Chelsea följde sin "gameplan", som det heter på fotbollssvenska, på ett helt perfekt sätt i 92 minuter och lite till. Sen missade de lite. Då small det.

Ballacks skott på Eto'o: Ja, herrejösses. Svårdömt, kan man väl säga. Bollen tar ju under armen, fast mer i armhålan. Men vad gör armen där uppe? Kul att se Ballack efteråt. Han måste ha varit 0,01% sinnesnärvaro från att brotta ner Övrebö och eventuellt döda honom.

Drogbas vansinne: Lite förståeligt, men till slut bara överdrivet. De som hade sympatier för Chelseas ilska mot domaren svängde nog en aning efter Drogbas utspel framför kamerorna. Vad ska vi tippa på? Fem matchers avstängning i europaspelet?

Tom Henning Övrebö: Han var inte bra, alltså. Inte alls. Han bör inte boka en semesterresa till London på ett tag.

Nu blir det Barcelona - Manchester Utd i final, och de är ju trots allt lagen som leder de två bästa europeiska ligorna, så det känns helt okej tycker jag.

11 kommentarer:

Unknown sa...

Riktigt sköna ordvitsar, nästan så att jag tänka mig att Arne skulle gillat dem. Jag måste bara få säga att hela ditt inlägg idag är så mycket mentalitet av modellen: Svensk som det kan bli. Vi måste förstå Drogba. Ess igen kanske slog sönder omklädningsrummet, Terry kanske satte sig ner och grina och Drogba kanske inte kunde vänta på att få komma till omklädningsrummet eller så visste han att det inte fanns något kvar att slå sönder. Men på plan fanns fortfarande Tom Henning Øvrebø han har tur att han kom levande ifrån Stamford bridge. Det Drogba gör är ändå någonstans försvarbart. Sedan måste jag fråga om du anser att Drogba och Abidal krokar i varandra så är det väl solklar frispark? Sedan så har ju Anelka sprungit igenom Barcelonas försvarslinje så det är ju en solklar målchans. Sedan måste jag få fråga, HUR kan ni visa Man Utd - Man City på C+ Extra? Malmö - Djrugården kom igen nu vill ni inte ha hand om Premier League?? Keep up the good work!!

Jonas Dahlquist sa...

Det var Abidal och Anelka som krokade i varandra, och det kan man mycket väl döma frispark för. Men rött kort? Då tolkar man regelboken som fan läser bibeln, ungefär.

Du kan ju se båda matcherna, så det är väl perfekt!?

Unknown sa...

Men säger inte regelboken att ett regelbrott som upphäver en målchans är rött kort? Jo visst kan jag se båda matcherna men eftersom C+ sport 1 är eran huvudkanal så ser man ju också var man lägger prion. Jag anser att ni bör skydda Premier League mer än allsvenska då jag tror att det finns betydligt fler intressenter vad gäller övertagande av rättigheter och det är bara ni som kan sända fotboll på den nivå Premier League och dess fans förtjänar. När ploppar du upp i Euro Talk nästa gång? Vågar du på dig en tippning av slutsegrare i Finalen?

Klingan sa...

Ja jösses vilken avslutning på en match. Jag måste hålla med om Essiens brillians.

En fråga dock. Bland alla dina statistiska inlägg skulle det vara intressant att se hur många matcher som Chelsea deltagit i som slutar med skandaler av detta slag (tänker på Drogba OCH Ballack som även han bör få ett antal matcher). De lär väl ligga i topp bland engelska lag i alla fall?!

Unknown sa...

när vi ändå snackar statistik, hur många finaler har Ballack missat?

Eric Hellman sa...

Tio spelare på plan, 64% bollinnehav och ett skott på mål. Det räckte för den spanska mästarklubben. Helt rättvist. Att Ballack och Drogba tillhör den intellektuella begåvningsreserven visste vi nog redan, men det var bra tv-underhållning.

Jonas Dahlquist sa...

Gernas: Ballack har missat en väldig massa finaler, tänk på alla som har spelats genom tiderna så får du ett hum...

Så här funkar kanalplatserna:

Canal+Sport1 sänds till vart och ett av de nordiska länderna. Vi kan alltså i Sverige helt bestämma vad vi ska ha där.

Canal+Sport2 och Canal+SportExtra har alltid samma bild till Sverige, Norge, Danmark och Finland. Vi kan dock separera ljudet.

När man har en "lokal" match så sänder man den alltså i Canal+Sport1 i största möjliga utsträckning. Hade vi inte gjort det så hade det t.ex. dykt upp finsk hockey där vi i Sverige kanske hade velat ha en PL-match på Canal+Sport2 o.s.v.

Det där med att det är samma bild till alla fyra länderna på Canal+Sport1 och Canal+Sport2 är för övrigt också förklaringen till varför det inte finns "pling" på de kanalerna. Vi har ju olika tipskuponger i alla länder.

Så enkelt är det.

Klingan: Typ varenda gång de förlorar i olika cuper och stora PL-matcher så slutar det så där. Kan det vara tionde gången...?

Unknown sa...

Tack för ett grymt utlägg av Canal+ kanalerna, speciellt "plingfakta" för det har jag ofta funderat över. Hoppas att du är stressad för ditt svar på frågan om Ballack var inte vad jag hade förväntat mig utav en "statistiknörd" av kaliber som vänder upp och ned på en viss Sladjan.

loontoon sa...

Sett över två matcher var det kanske rättvist att Barca gick vidare. Men igår var Chelsea det bättre laget. Skitsamma hur mycket boll man har, det var Chelsea som skapade de bästa och farligaste möjligheterna och däremellan försvarade de sig med bravur...i 92 minuter iaf.

DeeFoxy sa...

Håller med om att Barca sett över båda matcherna var mest värda att vinna. Och känns det inte rättvist med domarna också? Har inga direkta sympatier för nått av lagen, men känslan var att Chelsea hade stor domarfavör på Camp nou - muren stog alltid 7m från bollen, Bosingwa, Ballack och Alex borde ha fått tidiga kort för neddragningar och tacklingar vilket hade öppnat upp men fick hållas, straffsituationen med Henry etc etc. Både Ballack och Alex hade sedan kunnat fått rött, har jag för mig, vilket hade försvårat returen.
Känns som karma att Barca gynnades igår.

Kriss sa...

Älskar hur filmaren Drogba utklassade sig själv till att filma så hårt så att han blev utbytt :)