söndag 11 maj 2008

Summering säsongen 2007-08

Jaha, det var det det. Säsongen är över och Canal+ produktionsbolag har nu ikväll haft sin avslutningsmiddag där vi redan började skissa på säsongen 2008-09. Jag kommer inte att finnas med i studion eftersom jag ska vara pappaledig hela hösten, så det blir ett antal förändringar. Så här summerar jag hur som helst alla Premier League-lagens säsong med två meningar per lag:

MANCHESTER UNITED - värdiga mästare eftersom de gjorde flest mål, släppte in minst, hade årets spelare och ligans skyttekung i laget och helt enkelt spelade bäst fotboll. Det pratas redan om fyra-fem nyförvärv till nästa säsong för att bredda den redan groteskt breda och starka truppen, och jag tror att Man United går upp på totalt 18 ligatitlar (lika många som Liverpool) efter nästa säsong.

CHELSEA - jag har sagt det många gånger, men Chelsea imponerar genom att inte imponera, och ändå vara grymt bra. Massor av skador, ett tränarbyte och de afrikanska mästerskapen störde laget, men de var trots det med i guldstriden ända fram till de sista minuterna av den 38:e omgången och dessutom ska de spela Champions League-final om elva dagar, det är inget annat än en otrolig bedrift.

ARSENAL - säsongen var ungefär som vanligt, kan man säga. Vackert spel, en massa unga och spännande spelare och en rätt typisk avslutning på ligan med tanke på att truppen inte hade bredd och saknade rutin.

LIVERPOOL - säsongen var ungefär som vanligt här också, kan man säga. Inte ens nära att ta ligatiteln, väldigt hemmastarka, Steven Gerrard var stundtals briljant - men en sak som gladde var att Fernando Torres visade att han var värd alla pengarna.

EVERTON - "Best of the rest" och enormt fysiska och starka, utan att egentligen vara nära att slå sig in bland de fyra stora. Behöver köpa sju-åtta spelare för att utmana på allvar, men har många intressanta lirare som Tim Cahill, Mikel Arteta och Joleon Lescott, och det borgar för en skojig nästa säsong.

ASTON VILLA - årets mest positiva överraskning, fantastiskt starka på fasta situationer och inläggsspel och med ett par gubbar jag vill se mer av; Ashley Young, Gabriel Agbonlahor och Scott Carson. Lite ojämna fortfarande, skulle må bra av två nya ytterbackar, en central mittfältare och en vass anfallare till.

BLACKBURN - jag är imponerad av Blackburn, men de måste förstärka backlinjen på mer än ett ställe. Framåt är de inte dumma alls, och Roque Santa Cruz var årets mest prisvärda värvning i England.

PORTSMOUTH - Harry Redknapp har gjort Pompey till ett stabilt "övre halvan"-lag och dessutom lär de vinna FA-cupfinalen på lördag. Jag är tveksam till mittbackarna och eventuellt behöver de en högermittfältare plus en bättre central mittfältare än Papa Bouba Diop.

MANCHESTER CITY
- upp som en sol och ner som en pannkaka, men vad annat var att vänta med tanke på att truppen överpresterade så otroligt under hösten? Går en turbulent framtid till mötes, behöver en anfallare av klass och kanske två bra mittfältare till för att närma sig en femteplats.

WEST HAM - vann skadeligan, och det störde förstås säsongen enormt. Har ett gäng intressanta spelare, men de måste göra sig av med sex-sju underpresterande gubbar i 30-årsåldern och ersätta dem med två-tre yngre och bättre förmågor.

TOTTENHAM - det gamla fina Spurs-ordspråket "Spending a fortune, rowing with the board, finish tenth" stämde utmärkt förutom att de blev elva. Juande Ramos styrde upp laget och lär se till att Tottenham hamnar någonstans mellan fjärde och sjätte plats nästa år.

NEWCASTLE - otroligt usla fram till dess att den tokoffensive och halvnaiva Kevin Keegan fick igång laget den sista månaden. Lär väl göra exakt som vanligt även nästa säsong - d.v.s. underprestera.

MIDDLESBROUGH
- växte verkligen under säsongen, från att vara ointressanta, profillösa och tråkiga till att bli rätt så roliga att titta på. Ny målis, två nya backar, en mittfältare och en anfallare av klass behövs.

WIGAN - Steve Bruce fick ordning på laget, och även om de är lika osexiga som K-G Bergström så gjorde de det bra under våren. Jag har dock svårt att se att de kan hamna så värst mycket högre upp än vad de gjorde nu.

SUNDERLAND - vann många poäng i slutet av matcherna och hade en väldigt enkel (men primitiv) spelidé, som de genomförde väl. Kenwyne Jones var en nyckelspelare, men om de vill hamna högre till nästa säsong så måste minst halva laget bytas ut.

BOLTON - oj, så bedrövliga de var under den första halvan av säsongen! Jag är inte jätteimponerad av Gary Megson heller, men han höll dem kvar och det får han nog inrikta sig på till nästa säsong också.

FULHAM - var ju egentligen redan nedflyttade när Roy Hodgson fick dem att faktiskt spela fotboll. Årets "Great escape" i England, och de var värda det.

READING - jisses, så profillöst det blev till slut. Allt som var spännande och imponerande med Reading förra säsongen blev förutsägbart och trist till den här säsongen, och jag kommer inte att sakna dem i Premier League.

BIRMINGHAM - spelade jämnt med alla topplag, men förlorade poäng och matcher mot alla bottenkonkurrenter. Birmingham tappade sjukt många pinnar under de sista 15 minuterna av matcherna, och Alex McLeish's dödgrävarfotboll lönade sig inte till slut, men det gör inget eftersom Sebastian Larsson ändå spelar i Premier League till nästa säsong, fast i en annan klubb.

DERBY - Sämst genom alla tider i den engelska höstaligan. Man behöver inte säga mer än så, men det är makalöst imponerande att de har sålt 18.000 säsongskort till nästa säsong!

3 kommentarer:

Johan sa...

Torres har då imponerat stort och visat sig vara värd att vara den dyraste poolvärvningen någonsin, men kan man kalla det "alla pengar" med tanke på dagens galna marknad? Han kostade £20 miljoner, en summa United och Chelsea lagt på flertal spelare, ofta mer. Bara tänk att Torres kostade ungefär lika mycket som Hargreaves eller Anelka, snacka om kap egentligen.

Jonas Dahlquist sa...

Jag tycker ju att man måste vara VÄLDIGT bra om man kostar £20 miljoner. Torres är värd pengarna, Hargreaves kanske kan bli det i det långa loppet, Anelka är INTE värd det.

gameover sa...

Men hur ofta stämmer summorna som vi får reda på EGENTLIGEN, det är alltid massa snack om hur dyra Nani och Anderson var för United, men egentligen blir de bara dyra om alla klauseler slår in. Den dagen Torres börjar göra mål på bortaplan så ska jag erkänna att det var en bättre värvning än vad Santa Cruz var, för han gjorde trots allt mål på bortaplan och kostade £3.5, det är ett kap om något. Creds till Hughes.