lördag 10 maj 2008

Klubbmärken

Jag har alltid varit barnsligt förtjust i engelska klubbmärken. De är ju så grymt snygga! De senaste åren har det blivit allt vanligare att byta ut sitt klubbmärke mot en lite upphottad, evolutionerad variant. Förklaringen stavas förstås i vanlig ordning P-E-N-G-A-R eftersom det går att kränga en massa nya souvenirer till fansen med de aldrig(?) sinande kassorna.

Här kommer ett gäng engelska klubbmärken som har bytt utseende de senaste åren:






Eftersom vi i Sverige historiskt sett är så förtjusta i att kopiera i stort sett allt från engelsk fotboll är det lite halvkonstigt att det här inte har spridit sig till de Allsvenska klubbarna än. Jag ger det MAX två säsonger innan stockholmsklubbarna, Blåvitt och Malmö FF gör något liknande. Fast det har hänt förr här också - när jag googlade runt litegrann hittade jag de här gamla varianterna av ett par svenska klubbmärken:



Inga gigantiska förändringar, kanske - men ändå!

Jag vet att många supportrar tycker att det var bättre förr (och ju förr desto bättre...) men det är verkligen bara en tidsfråga innan detta händer i Allsvenskan. Igen. Klubbarna byter sedan länge ut spelare, tränare, arenor och matchställ som om det inte fanns någon morgondag. Klubbmärken står näst i tur.

5 kommentarer:

Dennis sa...

På Boro's gamla klubbmärke står årtalet 1986, och på den nya 1876. What's up with that?

gooner sa...

På Tottenhams gamla är det en ful fågel och på det nya är det en ful fågel.
What's up with that??

Jonas Dahlquist sa...

Dennis - uppmärksamt och härligt att du frågar. M'boro bytte ägare 1986 vilket räddade klubben från konkurs, vilket gav det årtalet plats på det förra klubbmärket, men M'boro bildades 1876, och därför finns det med på det nya klubbmärket.

Gooner - grymt kul vits, men här får du igen: På Arsenals gamla klubbmärke pekar kanonen åt vänster, på det nya pekar den åt höger. What's up with that?

gooner sa...

Jag vet inte men jag vet att när den första hela kanonen, komplett med lavett (rimmar!), introducerades 1922 (innan var klubbmärket prytt med 3 stycken vertikala eldrör) så pekade mynningen åt höger. Så det kanske var ett försök till återgång till det ursprungliga för att balansera upp det nya helgerånet till crest.

Lundberg sa...

Glöm inte att ditt eget lag (SUS IF) uppdaterade sitt klubbmärke förra året

http://susfotboll.blogspot.com/2007/03/nytt-klubbmrke.html