onsdag 30 april 2008

Svennis vinnare

Precis som ute vid Arlanda så vet man inte om den första bästa Thaksin är tillförlitlig eller ej. Thailand ligger på 96:e plats på FIFA:s världsranking, och även om jag sällan eller aldrig följer den med intresse säger den ändå en del om att Thailand inte är något fotbollsland. Visst borde varningsklockorna ha ringt hos Svennis när en korrupt före detta Thailändsk premiärminister ville ha honom som tränare i Manchester City, och visst kan folk hävda att han har blivit blåst av Shinawatra - men hur sammanfattar man egentligen Man Citys, Shinawatras och Svennis säsong? Jo, så här:

* Man City gör sin bästa säsong någonsin i Premier League, poängmässigt.

* Man City spöade Man United TVÅ gånger i ligan.

* Svennis har fått upprättelse som tränare. Dels resultaten med Man City, dels har alla City-spelarna hyllat honom, och dessutom blev det fiasko för Steve McClaren som förbundskapten vilket fick Svennis gamla kritiker att inse att vår värmlänning hade gjort ett riktigt bra jobb med det annars konstant underpresterande landslaget.

* Thaksin Shinawatra blev ett skämt i engelsk media.

Alltså kommer Sven-Göran Eriksson ur allt detta som den stora vinnaren. Naturligtvis hade han säkerligen hellre haft fullt förtroende från Shinawatra, en massa pengar att handla för och två år på sig att fortsätta bygga något intressant - men nu när det inte blev så är det ändå han som är hhet på marknaden, medan Manchester City kommer få svårt att locka till sig en ny tränare och nya spelare.

En annan slutsats: Hicks och Gillett har börjat bråka i Liverpool, Shinawatra börjar leva runt i Man City. För många av de nya ägarna (utan kunskap om fotboll) har trott att det bara är att "köpa-ett-lag-och-sen-pumpa-in-några-hundra-miljoner-så-blir-det-succé". Det är det inte.

Inga kommentarer: