måndag 7 april 2008

Cardiff till UEFA-cupen, eller?

FA-cupfinalen kommar alltså att spelas mellan Portsmouth och Cardiff den 17:e maj, och det brukliga är att den som vinner FA-cupen får en plats i UEFA-cupen. Nu har ju Portsmouth gått så bra hela våren att de kanske fixar en UEFA-cupplats i ligan också, vilket innebär att det är Cardiff som ska få en av Englands UEFA-cupplatser. Det finns ett litet problem med det. Staden Cardiff ligger nämligen i Wales och klubben Cardiff lyder inte under engelska FA, men av gammal hävd så spelar Cardiff, Swansea och Wrexham i det engelska ligasystemet fastän de kommer från Wales. Å andra sidan spelar Berwick Rangers i det skotska ligasystemet fastän staden ligger i England (ännu en kul detalj är att Berwicks spelartrupp den här säsongen består av 17 skottar och en kanadensare, men inga engelsmän!).

Nåväl - tydligen har Cardiff redan kontaktat UEFA i ärendet, och det vore ju konstigt om de skulle bli blåsta på sin, mycket välförtjänta, UEFA-cupplats.

1 kommentar:

Daniel sa...

Hej Jonas,

Tack for en bra blogg! Jag har precis upptackt den. Jag maste dock vara lite petig och ratta dig har eftersom Cardiff inte alls kan fa UEFA-cupplatsen om Portsmouth vinner. Olika forbund har olika regler men generellt galler att forloraren i cupen bara tar UEFA-cupplatsen om vinnaren av cupen kvalar in till Champions League genom ligan.

Om cupvinnaren daremot "bara" kvalar in till UEFA-cupen genom ligan sa gar deras plats for cupvinsten till nasta lag i ligan.

Sa ar aven fallet i England (i ar...) FA har dock gett dispansen till Cardiff att om de vinner cupen far de representera England i UEFA-cupen.

Med andra ord maste walesarna vinna om de vill ut i Europa.